1.1 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

V Medvodah z novim vozilom za prevoze starejših

Piše: STA

Občina Medvode je pred dnevi predala prostovoljcem novo električno vozilo, ki ga bodo ti koristili za izvajanje brezplačnih prevozov starejših oseb. Z dosedanjim vozilom so v okviru projekta Prostofer v treh letih opravili več kot 900 prevozov, so sporočili z občine.

S projektom Prostofer zavoda Zlata mreža so v Medvodah začeli jeseni leta 2020 v okviru EU projekta LAS Zapeljemo vas. Prvo leto so opravili 53 prevozov, leto kasneje že 284, lani 292, v letošnjem letu do začetka oktobra pa že več kot 300 prevozov.

Projekt koordinira Javni zavod Sotočje Medvode, brezplačne prevoze pa opravljajo vozniki prostovoljci z električnim vozilom, ki ga ima zavod v poslovnem najemu. Trenutno sodeluje osem aktivnih voznikov prostoferjev. V svoje vrste vabijo vse tiste, ki so pripravljeni mesečno nameniti nekaj ur svojega časa za prevoze starejših, so sporočili.

Uporabnikom, ki potrebujejo prevoz, je na voljo brezplačna številka 080 10 10 vsak delovni dan med 8. in 18. uro. Potrebo po prevozu je treba najaviti vsaj tri dni pred izvedbo storitve. Vozniki prostovoljci prevoze opravljajo od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro, izjemoma se lahko dnevi in ure tudi prilagodijo potrebam, so pojasnili na občini.

Prostofer je program, ki povečuje mobilnosti starejših, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, z vozniki prostovoljci, ki radi priskočijo na pomoč.

Projekt Prostofer je zaživel pred 10 leti, v njem pa je trenutno 100 občin.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine