1.1 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

SDS na obisku Koroške, ob tem poziva vlado, naj vzpostavi operativnost iz prvih dni po poplavah

Piše: G. B. 

Poslanci SDS so se na delovnem obisku na Koroškem seznanili s potekom popoplavne obnove. V pogovorih z župani in nekaterimi gospodarstveniki je bila predvsem izražena potreba po hitrejših odločitvah in hitrejši dodelitvi sredstev, je izpostavil prvak SDS Janez Janša. “Pozivamo vlado, da sledi operativnosti iz prvih dni po strašni ujmi,” je dejal.

V izjavi za medije na Prevaljah ob današnjem obisku je Janša izrazil čestitke koroškim županom in vsem, ki so v prvih dneh po avgustovski ujmi z intervencijo uspešno reševali življenja in premoženje. Ob tem je ocenil, da je bil pri tem eden najuspešnejših zagotovo župan občine Prevalje Matic Tasič.

Dejal je, da je v prvi fazi po ujmi tudi vlada sprejemala “v glavnem pravočasne in prave odločitve” in da bi si želeli, da se to nadaljuje tudi zdaj, ko je faza obnove. Po pogovorih z župani in nekaterimi gospodarstveniki, ki so predvsem izrazili potrebo po hitrejših odločitvah in hitrejši dodelitvi sredstev, pa je dejal, da bi tukaj morala biti državna birokracija bistveno bolj operativna.

Dobra dva meseca po ujmi je ocenil, da se Koroška pobira. Sicer pa meni, da je zelo pomembno, da zaradi vseh finančnih in operativnih potreb, ki jih terja obnova po ujmi, ostali projekti ne bi smeli stati. Še posebej ne strateški, kot je tretja razvojna os, je poudaril. Za to po njegovih besedah ni nobenega finančnega razloga.

Koroška poslanka SDS Alenka Helbl je ob obisku poslanske skupine SDS na Koroškem poudarila pomen stika z državljani in podjetji na terenu. Danes so se tako seznanjali s težavami, s katerimi se regija sooča dva meseca po poplavah, ob tem pa razmišljali o tem, kaj vse lahko kot opozicija v parlamentu v zvezi s tem storijo.

Kot je dejala, podpirajo vse dobre ukrepe sanacije, se pa z vsem ne strinjajo. “Želimo si, da bo zakon o sanaciji res prinesel konkretne in hitre ukrepe, pomembne in dobre za prebivalce Koroške,” je dejala v izjavi medijem.

Župan Občine Prevalje Matic Tasič je dejal, da so v občini veseli vsakega obiska, tudi poslanskih skupin, da lahko predstavijo dogajanje in pojasnijo, kje pričakujejo pomoč. Na občini si trenutno želijo, da čim prej pridobijo finančna sredstva za poplačilo izvajalcem intervencijskih del. Prva sredstva bo občina po napovedih dobila v torek.

Župan si želi tudi, da bi v občino čim prej pridobili več strojne mehanizacije za dela na vodotokih in da “ne bodo imeli težav s prepričevanjem pristojnih o tem, kaj so intervencijski stroški”.

Medtem pa se zaključuje gradnja novega vodovoda, potem ko je narasla reka Meža v začetku avgusta potrgala magistralni vodovod. Tako bo po napovedih v četrtek za več kot 12.000 prebivalcev Prevalj, Raven na Koroškem in dela Mežice po dobrih dveh mesecih od ujme iz pip ponovno pritekla zdrava pitna voda iz sistema Šumc. Naložba v sedemkilometrski vodovod je ocenjena na okoli 7,5 milijona evrov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine