13.1 C
Ljubljana
petek, 2 junija, 2023

(PREKMURJE) Šok za Prekmurje: bratje minoriti odhajajo iz Turnišča po manj kot desetih letih!

Piše: Blagovest.si

Da ne upada samo število duhovnikov, ampak tudi redovnikov in redovnic, je znano že dolgo in o tem govori tudi statistika, ki jo vsako leto Slovenska škofovska konferenca objavlja ob svečnici. To se pozna tudi ob odhodih redovnih skupnosti iz različnih župnij.

Spomnimo: lani so bratje kapucini zapustili župnijo Maribor-Studenci (sv. Jožef), že pred tem pa tudi župnijo Ptuj-Sv. Ožbolt, s čimer je mariborska nadškofija ostala brez navzočnosti kapucinov. Podobne ukrepe so morali sprejeti tudi frančiškani, ki v Ljubljani združili duhovno oskrbo župnij Bežigrad in Šiška. Salezijanci so denimo v zadnjih letih zmanjšali število župnij, ki jih oskrbujejo, saj jih ni več na Igu, pa tudi ne v župnijah Radenci in Dokležovje.

Težke čase doživljajo tudi minoriti, ki so morali že pred časom ukiniti skupnosti v župnijah Sv. Trojica v Halozah (Podlehnik) in Dornava, oskrbujejo jih iz bližnjih župnij. Na Ptuju iz ene skupnosti (Sv. Peter in Pavel) oskrbujejo vse tri ptujske župnije (že omenjeno župnijo, ki so jo prej imeli kapucini, ter nadžupnijo sv. Jurija oz. “proštijo”).

Več TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine