4.1 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

Praznik Sv. Martina na Dvorcu Visoko

Piše: M. A. T. 

V knjigi Ta dobra stara Kuha avtor Pavle Hafner med drugim piše da so bili v Poljanski dolini nekdaj vinogradi in so iz grozdja Izabela pridelovali kislo rdeče vino. Kljub temu, da Poljanska dolina ni znana kot vinorodna dežela, je prav,, da se proslavi praznik Sv. Martina, ko se mošt spremeni v vino. Tako smo na Dvorcu Visoko 11. novembra prvič organizirali martinovanje. 

Program je zajemal krst vina s poljanskim župnikom Jožetom Plutom, saj je zavetnik cerkve v Poljanah prav Sveti Martin. Sledila je predstavitev vinske kleti Goriška Brda in za zaključek  pozdrav župana občine Gorenja vas – Poljane Milana Čadeža, ki je vse navzoče in poudaril pomembnost ohranjanja  kulinarične dediščine.

Kulinarično doživetje večera je sestavljala dobrodošlica, spekli smo “préšce”,okrogle krušne hlebčke, ki so bili včasih največkrat narejeni iz ostankov moke – z njimi so obdarovali otroke in revnejše na predvečer vseh svetih. S takimi hlebčki so se ponekod obdarovali tudi na martinovo. Gospodinje so jih razdeljevale pred cerkvijo oz. pokopališčem ali pa so otroci hodili prešce brat – z vrečo ali malho od hiše do hiše. Mi pa smo jim dodali še dimljeno postrv.

V nadaljevanju  je sledila hladna predjed z jelenjim tatarjem, briošem in divjimi  zelišči, glavna jed z račjimi konfetiranimi prsi, naborom domačih vrtnin in pomarančo in seveda sladica, za katero je receptura povzeta po omenjeni kuharici – ocvrte suhe slive z mandlji na hruškovih in jabolčnih krhljih.

Jesenski večer namenjen dobri družbi, odlični kulinariki in mlademu vinu je bil kot nalašč za pristno doživetje martinovega in res smo bili veseli velikega zanimanja in odziva gostov.

Hkrati pa vas lepo vabimo na vse naše prihodnje dogodke na Dvorcu Visoko.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine