18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

(POSOČJE) Podjetje, ki izboljšuje kakovost lokalnega okolja

Piše: C. R.

V Salonitu Anhovo, edini cementarni v Sloveniji, uspešno zasledujejo cilj stalnega zniževanja vplivov na okolje. Njihove zaveze vključujejo zmanjšanje ogljičnega odtisa za 15 odstotkov do leta 2025, hkrati pa tudi znižanje drugih emisij v absolutnem smislu. Z odgovornostjo do lokalnega okolja, iz katerega prihajata kar dve tretjini zaposlenih, želijo do leta 2035 postati ogljično nevtralna cementarna. 

V cementarni, ki velja za eno najsodobnejših v Evropi, velik poudarek namenjajo dobrobitu svoje okolice in obenem strmijo k temu, da se lokalna skupnost razvija in napreduje vzporedno z njimi. Sodelujejo s kar 70 % organizacijami v občini Kanal ob Soči, v zadnjih letih pa so podprli tudi vsaj 80 različnih nevladnih organizacij v Sloveniji. Raziskava revije Moje finance je ob tem pokazala, da se Kanal ob Soči uvršča v prvo tretjino občin z najboljšo kakovostjo življenja.

Velik pomen v cementarni namenjajo tudi kadrovanju, pri čemer se osredotočajo predvsem na zaposlovanje mladih strokovnjakov iz okolice. Za njihov razvoj so vzpostavili tudi programe štipendiranja in vajeništva, saj si želijo v prihodnosti ustvariti čimveč delovnih mest z visoko dodano vrednostjo.

Podprli tematsko učno pot Deskle 

Nova izletniška atrakcija je nastala s sodelovanjem med zaposlenimi v Salonitu Anhovo, krajani različnih generacij ter številnimi društvi, organizacijami in zaposlenimi. Odprli so jo septembra lani ob praznovanju 100-letnice cementarne. Kot so ob tem poudarili, so lahko le s sodelovanjem dosegli, da je pot zaživela. »Poskrbeti moramo, da bo z nadaljnjim sodelovanjem in urejanjem živela tudi v prihodnosti so še dodali.

Na 6,2 kilometra dolgi poti je postavljenih 16 tematskih točk, na katerih lahko spoznate minerale ter arheološke, zgodovinske in etnološke zanimivosti kraja ter naravno in kulturno dediščino. Poleg tega predstavlja odlično priložnost za rekreacijo in druženje.

»Osebno sem bil zelo presenečen, kako bogato in raznoliko kulturno dediščino smo razkrili, in prepričan sem, da povezovanje gibanja v čudoviti naravi in izobraževanja ne bo zanimivo samo za domačine, temveč tudi za obiskovalce naših krajev,« je o tematski poti dejal Dejan Zwitter, član uprave družbe Salonit Anhovo. Ob tem je še poudaril, da je sobivanje industrije in turizma možno in mogoče. »Brez rudarjenja nekatere naravne lepote in vrednote, ki jih je narava skrivala v svojo zemeljski oblini, sploh ne bi prišle na dan,« je še dodal.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine