3.6 C
Ljubljana
četrtek, 1 decembra, 2022

(POSOČJE) Odprli vodovod Cvetrež-Hoje-Testeni-Zavrh

Piše: C. R.

V občini Kanal ob Soči so včeraj uporabi slovesno predali nov odsek vodovoda, ki povezuje zaselke na Zahodni Banjški planoti in bo skupno oskrboval 34 vodovodnih priključkov. Novi vodovod z vodo iz južnega dela Banjške planote oskrbuje naselja Cvetrež, Višji Dol, Hoje, Kal nad Kanalom, Testeni in Zavrh.

Gradnjo 1,3 milijona evrov vrednega vodovoda so začeli leta 2017. Pred tem so morali zgraditi tudi šest kilometrov transportnega voda do Lokovca, kjer so se priključili na vodovodno omrežje javnega podjetja Vodovodi in kanalizacije Nova Gorica.

Vodovod so gradili v odsekih, zadnjega so dokončali lani. Celotno omrežje meri 6,5 kilometra in vsebuje tudi dva nova vodohrana in raztežilnik. Denar za izgradnjo je v celoti prišel iz občinskega proračuna, ker v tem obdobju evropska sredstva niso bila na voljo.

V občini se približno desetina občanov še vedno oskrbuje s pitno vodo iz zasebnih vodovodov oziroma s kapnico, kakor so se doslej tudi v teh zaselkih. Predsednik Krajevne skupnosti Levpa Ivan Humar je danes pojasnil, da je bilo takih, ki so kot pitno vodo uporabljali deževnico, približno štiri petine.

Županja občine Kanal Tina Gerbec je povedala, da je vodovod pomemben doprinos za prebivalce, pa tudi za tiste, ki bi radi izvajali turistično dejavnost. Občina ima gradbeno dovoljenje tudi za drugi sklop vodovoda, ki bo oskrbel Ilovico in Koprivišče z okoliškimi zaselki. Gradnjo bodo predvidoma začeli še letos.

Za ta odsek so v lanskem decembru sredstva po proračunskem amandmaju neposredno prejeli tudi iz državnega proračuna. Predvidoma bo stal skoraj 1,8 milijona evrov, oskrbel pa bo 45 priključkov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine