10.9 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

(POSAVJE) V Posavju bo zraslo novo večstomilijonsko gospodarsko-logistično središče Feniks

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter župan Občine Brežice Ivan Molan so podpisali pismo o nameri za projekt gospodarsko logističnega središča Feniks. Z razvojem poslovnih con na “dvorišču Zagreba” in izrabo prometnih povezav bi radi postavili enega glavnih razvojnih centrov tega dela Evrope. Vizjak je še ocenil, da naj bi šlo za več stomilijonsko naložbo in pomemben razvojni projekt, ki bo še posebej prišel do izraza po prestavitvi schengenske meje.

Projekt Feniks predstavlja združitev gospodarskih in logističnih potencialov regije. Njegovi glavni elementi so letališče Cerklje ob Krki, poslovno-logistični park okoli letališča in poslovna cona Drnovo. Glavni cilj pa je z razvojem poslovnih con in uporabo prometnih poti skozi regijo vzpostavitev enega najpomembnejših razvojnih središč v tem delu Evrope.

Pismo o nameri v sodelovanju povezuje Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvo za obrambo, Ministrstvo za okolje in prostor, Družbo za avtoceste Republike Slovenije, Ministrstvo za infrastrukturo in Občino Brežice.

S pismom podpisniki izražajo svojo namero, da bodo vsak na svojem področju usklajeno prispevali k temu, da se zagotovijo pogoji za začetek gospodarskih aktivnosti Gospodarskega logističnega središča Feniks v Posavju, ki je prostorsko urejeno z Uredbo o državnem prostorskem načrtu za gospodarsko središče Feniks v Posavju.

Ob podpisu pisma je minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak poudaril: “Zametek tega projekta se je začel leta 2006, ko ga je takratna vlada uvrstila v resolucijo nacionalnih projektov kot enega izmed gospodarskih oz. razvojnih središč v Sloveniji. Ključno za zagon tega projekta pa je ureditev območja za odmetavanje nevarnega tovora iz vojaške dejavnosti in v skladu z državnim prostorskim načrtom se del območja nameni za gospodarsko dejavnost. Zato je tudi pomemben prenos državnih zemljišč na občino Brežice, ki bo nato poskrbela za zagon dejavnosti na tem območju.” V nadaljevanju je minister še posebej poudaril: “Na Ministrstvu za okolje in prostor bomo v okviru zakona in pooblastil izdajali vsa potrebna dovoljenja. Gre za pomemben projekt za Posavje in državo.”

Gre za enega glavnih razvojnih centrov tega dela Evrope
Projekt sicer predvideva razvoj vojaškega letališča z izgradnjo civilnega dela, razvoj poslovno-industrijsko-podpornih območij v njegovi neposredni bližini in raziskovalne dejavnosti. Z razvojem poslovnih con na “dvorišču Zagreba” in izrabo prometnih povezav bi radi postavili enega glavnih razvojnih centrov tega dela Evrope. Vizjak je še ocenil, da naj bi šlo za večstomilijonsko naložbo in za pomemben razvojni projekt, ki bo še posebej prišel do izraza po prestavitvi schengenske meje.

To je poudaril tudi minister Zdravko Počivalšek in pristavil, da bi Feniks okrepil gospodarsko os Ljubljana–Zagreb. “Treba je pogledati v prihodnost. Schengenska meja bo v tem delu padla. Okrepile se bodo gospodarske vezi med Ljubljano in Zagrebom in naprej z Balkanom,” je pojasnil.

Dosegli bi sicer radi razvoj logistično-gospodarskega središča, kar bi omogočilo razcvet te pomembne panoge tudi na osi sever-jug. To je tudi naložba v skladni in regionalni razvoj. Gospodarski minister je še poudaril, da ima izbrano zemljišče, ki je zanimivo za domače in tuje naložbenike, vse, kar potrebuje sodoben logistično-gospodarski center. Hkrati je to eno od dveh večjih zemljišč v državi, ki omogočata razvoj velikih gospodarskih projektov, je še dejal Počivalšek.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine