6.2 C
Ljubljana
nedelja, 25 februarja, 2024

(POSAVJE) Minister Zvone Černač v Posavski regiji: “Evropska sredstva usmerjamo odgovorno in na način, da nobena regija ni zapostavljena.”

Piše: C. R.

V okviru obiska vlade v Posavski regiji se je minister za razvoj in EU kohezijsko politiko Zvone Černač sestal s predstavniki občin Bistrica ob Sotli in Sevnica. Obiskal je Poslovno cono Sevnica, kjer se je seznanil s potekom del urejanja poslovne cone ter si ogledal projekt RIDE&BIKE II, ki poteka v okviru Interreg programa Slovenija-Hrvaška.  

Po delovnem posvetu Vlade RS se je minister Zvone Černač sestal z županom občine Bistrica ob Sotli Franjom Debelakom. Župan je ministru predstavil izzive, s katerimi se srečujejo kot občina v obmejnem prostoru, ki ima tudi demografske probleme, in kot občina, ki v celoti sodi v varovano območje Natura 2000. Posebno pozornost sta namenila financiranju projekta izgradnje vrtca in telovadnice, ki je za občino zelo velikega pomena. Kot je pojasnil minister, je glavno vodilo uspešnega regionalnega razvoja v tem, da poteka skladno, saj le enakomeren razvoj pomeni močno državo in Evropsko unijo: »Ena naših glavnih nalog je, da evropska sredstva usmerjamo odgovorno in na tak način, da nobena regija ni zapostavljena. Pri regijah, ki se soočajo z demografskimi in drugimi izzivi, je to še toliko pomembneje«.

Popoldne je minister obisk regije nadaljeval v občini Sevnica, kjer sta ga sprejela župan Srečko Ocvirk in poslanec DZ RS Tomaž Lisec. Ministru sta predstavila projekt komunalnega opremljanja Poslovne cone Sevnica, gradnjo kanalizacijskega sistema in izvajanje projekta Hidravlične izboljšave v občini Sevnica ter priprave za prijavo na razpis za kanalizacijo Loka. Minister je podaril, da je potrebna infrastruktura temelj, brez katerega ni mogoče graditi naprej, poleg tega pa le z ustrezno infrastrukturo sledimo cilju varovanja okolja. Minister si je na terenu ogledal potek del komunalnega urejanja Poslovne cone Sevnica. Ob tem je dejal: »Naši podjetniki imajo znanje, izkušnje, ideje in željo. Državne in lokalne oblasti pa jim moramo zagotoviti ustrezno okolje. Pri tem je velikega pomena, da ciljno in odgovorno usmerjamo evropska sredstva, saj se le na tak način ta sredstva plodno in uspešno vračajo med ljudi«.

Obisk Posavske regije je minister izkoristil tudi za ogled projekta RIDE&BIKE II. Glavni cilj projekta, ki poteka v okviru programa Interreg Slovenija-Hrvaška, je razvoj selektivnih turističnih produktov, ki temeljijo na interpretaciji naravne in kulturne dediščine z vzpostavitvijo sistematičnega upravljanja in razvoja trajnostno-aktivnega turizma. Minister je ob tem povedal: »Sodelovanje, ki sega preko državnih meja na nek način simbolizira skupno evropsko razvojno in naložbeno politiko. Uspešni projekti so uspešni zaradi dobrih idej, širnega znanja, pridnih ljudi in podjetniškega poguma. Državna meja pri tem ne more in sme biti odločujoči faktor«.

Minister je obisk Posavske regije sklenil z udeležbo na javni tribuni, na kateri so predstavniki Vlade RS prisluhnili županom, gospodarstvenikom in drugim nosilcem razvoja v regiji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine