18.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 aprila, 2024

Po navdih na dvorec Visoko v Poljanski dolini

Piše: Tanja Mejak, Nataša Čampelj

Po dnevu žena in pred dnevom mučenikov smo se Famovke srečale na Dvorcu Visoko v Poljanski dolini in se za kratek čas vrnile v preteklost, saj nas je ob prihodu pozdravil sam Ivan Tavčar. Za dobrodošlico pa še »ta zelen, bukov liker« z ocvirkovčki, drobnjakovo potico in mini buhtlji.

Foto: Majda Resman

Skozi zgodovino dvorca nas je popeljal župan Občine Gorenja vas – Poljane, gospod Milan Čadež. Vse udeleženke smo bile enotne, da je gospod Milan župan z veliko začetnico, saj za svoj kraj živi in z njim diha. O zgodovini in prenovi dvorca nam je pripovedoval tako doživeto, da je za trenutek Ivan Tavčar v mislih vseh oživel.

Foto: Majda Resman

Vse nas je očarala čudovito obnovljena poročna dvorana in pa seveda črna kuhinja, iz katere je zadišalo po terjakovem čaju. V kavarni na Visokem se namreč zelo trudijo z obujanjem lokalne kulinarične dediščine z vključevanjem lokalnih ponudnikov. In v to ponudbo sodi tudi posebnost teh koncev – terjak. Delujoča in v celoti ohranjena črna kuhinja iz časov Ivana Tavčarja pa je edina te vrste daleč naokoli.

Terjak pripravljajo po starem receptu svojih babic iz bezgovih jagod, ki so sicer strupene, zato je zanje potreben poseben postopek obdelave. Kuha se tri dni, hitro pa lahko skipi kot mleko, zato je treba biti ves čas poleg in paziti, da se ne prismodi. Gospa Martina Ambrožič Tušar nam je povedala, da je terjak učinkovita pomoč pri zdravljenju gripe in pljučih bolezni ter dvigu odpornosti in hitrejšemu okrevanju po boleznih. Pa še zelo okusen je. V poletnih dneh pa ohlajen menda prav prijetna osvežitev. To bomo lahko poskusile same, saj smo ga kupile tudi za domov.

Foto: Majda Resman

Srečanje so popestrili tudi igralci z igranimi vložki iz Cvetja v jeseni in Visoška kronika. Kdo ne poznate Mete in njenih lisičjih las, ki jo je upodobila izjemna Milena Zupančič in Janeza, ki ga je na jesen življenja pretresla ljubezen, enaka viharju? Visoška kronika pa je tudi vsem poznan (če ne drugače, iz obveznega šolskega čtiva) zgodovinski roman, ki ga je Ivan Tavčar objavil leta 1919 v dvanajstih nadaljevanjih v Ljubljanskem zvonu. Za popis zgodovine rodov gospodarjev na Visokem si je izbral obliko kronike in za pripovedovalca postavil namišljenega kronista, sam pa vzbuja dojem, da je zapiske omenjenega kronista le našel in jih objavil.

Foto: Majda Resman

Dan je bil očitno namenjen izjemnim zgodbam. Spoznali smo še eno –  poslovno zgodbo, ki jo že dolga leta piše podjetje Marmor Hotavlje. Leta 2019 so bili okronani kot Kralji kamene dobe. Ga. Helena Selak, skrbnica ključnih strank, nam je povedala, da s ponosom povedo, da so vodilno kamnoseško podjetje v svetu. Danes za izvajanje vrhunskih celostnih storitev v Marmorju skrbi več kot 150 zaposlenih. Imajo najboljšo ekipo inženirjev, tehnologov, arhitektov, oblikovalcev, kamnoseških mojstrov in drugih strokovnjakov, ki izkušnje preteklosti prepletajo z napredkom prihodnosti.

Foto: Majda Resman

V zadnjih letih Marmor v Sloveniji ustvari le 8 – 10 % prometa, ostale prihodke predstavlja izvoz. V zadnjih dveh desetletjih so opremili preko 140 luksuznih jaht. Opremljajo tudi zasebne rezidence, hotele, fasade, obnavljajo kulturno dediščino, oblikovanje kamna so prenesli tudi v umetnost in unikatno pohištvo.

Na dvorcu so nam predstavili še eno zanimivost, in sicer multimedijsko sobo z vsebinami iz Tavčarjeve povesti Cvetje v jeseni, ki so jo uredili s pomočjo sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. V sodobno urejenem prostoru smo si lahko ogledale kratke odlomke iz filma Cvetje v jeseni, prepletene z vsebinami iz pisateljevega zasebnega življenja.

Trudijo se ohranjati tudi pristno kulinariko področja Poljanske doline. In seveda smo bile odličnih dobrot deležne tudi Famovke. Vas zanima, kaj so nam pripravili? Pekljan goveji jezik na mariniranem zelju, drobnjakove štrukeljce na vodi, Visoško pečenko, pire krompir in kolerabo, ohrovt s fižolom in za piko na i odlične ocvrte slive v vinskem testu na podlagi hruškovih in jabolčnih krhljev! Tako podroben opis z vami delimo samo zato, da se tudi sami podate v njihove konce in se sami prepričate.

Za dobro voljo in animacijo pa je poskrbel karikaturist Boris Oblak, ki je navdušil s svojim pristopom in karikaturami, kis o jih Famovke odnesle domov za spomin.

To pa še niso vsa presnečenja, ki so nas čakala! Za še eno ob Dnevu žena poskrbela tudi naša predsednica, Andreja Ilgo, ki nam je podarila knjižico zgodbic o mački in miški, ki jih je napisal njen mož, Peter Ilgo. Tako smo zares ustrezno zaokrožili pisateljsko obarvano srečanje. Ker brez rožic ob dnevu žena ne gre, nas je z rožicami obdarila naša članica, Karmen Kunstič iz Flowers tradinga.

Iskrena zahvala Marmorju Hotavlje, ki je omogočil naše srečanje in v sodelovanju z Martino Tušar Ambrožič, vodjo kavarne Visoko, in županom, gospodom Milanom Čadežem, omogočil res pester program in izvrstno pogostitev. 

Polne vtisov z marčevskega srečanja komaj čakamo naše naslednje snidenje!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine