22.5 C
Ljubljana
sreda, 29 maja, 2024

Po izvolitvi nadomestnega svetnika v Radencih Leljakova lista v občinskem svetu še močnejša

Piše: C. R. 

V Radencih so v nedeljo potekale nadomestne volitve za člana občinskega sveta. Med štirimi kandidati je največ, 41,1 odstotka glasov, dobil Anton Belna z liste radenskega župana Romana Leljaka. Volilna udeležba je bila 21,3-odstotna, volilo je 637 volivcev, je za STA povedal predsednik občinske volilne komisije Zlatko Herceg.

Poleg Belne so imeli volivci na volilnem listu na izbiro še tri kandidate: Branka Domanjka, Darjana Zorka in Dominka Petka. Domanjko z liste Gibanja Svoboda je prejel 33,3 odstotka glasov volivcev, Zorka iz SDS je volilo 16,4 odstotka volivcev, Petka iz NSi pa 9,1 odstotka volivcev volilne enote Radenci.

Herceg je dodal še, da so volitve potekale mirno in brez posebnosti.

Volitve nadomestnega člana občinskega sveta, ki so potekale le v volilni enoti Radenci, so bile potrebne, ker je konec januarja odstopil svetnik Jože Šmelc, ki je bil svetnik le okoli mesec dni. Šmelc je bil izvoljen na listi Neodvisne liste za Občino Radenci.

V začetku januarja so bile sicer v Radencih predčasne volitve v občinski svet, saj je zaradi nesoglasij med občinsko koalicijo in opozicijo odstopila več kot polovica občinskih svetnikov.

Po predčasnih volitvah je bilo razmerje moči v občinskem svetu devet proti sedem v prid koaliciji župana Leljaka, v prejšnji sestavi pa sta imeli obe strani po osem svetnikov. Z novoizvoljenim svetnikom, ki je prav tako z Leljakove liste, se je razmerje moči spremenilo na deset proti šest v prid županovi koaliciji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine