14.2 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

Obeležitev osrednje osebnosti slovenskega protestantizma v 16. stoletju Primoža Trubarja na Trubarjevi domačiji

Piše: L. B., Javni zavod Trubarjevi kraji

Vabljeni na Trubarjevo domačijo, Rašica, 8. junija, na dan rojstva Primoža Trubarja, ko praznujemo občinski praznik, »dan knjige in kulture«, od leta 2010 pa tudi državni praznik, ki je bil sprejet leta 2010 na pobudo pokojnega tržaškega pisatelja Borisa Pahorja.

Praznik je namenjen obeležitvi osrednje osebnosti slovenskega protestantizma v 16. stoletju in hkrati najpomembnejše osebnosti v razvijanju temeljev za oblikovanje slovenskega naroda Primoža Trubarja.

Ob 18. uri bo že 9. tradicionalni literarni večer Dom v jeziku na Slovenski pisateljski poti. Literarni akademiji bo sledil poklon 70. obletnici Trubarjevega spomenika na Rašici na lokaciji spomenika. Ob 20. uri bo v galeriji Skedenj na domačiji odprta jubilejna, 40. likovna razstava Trubarjevi kraji z naslovom Domačnost v globalnem, ki nagovarja zrcaljenje med dvema ravnema, na katerih kultura deluje in učinkuje na naša življenja.

Organizatorji Trubarjevega dneva so Društvo slovenskih pisateljev, Javni zavod Trubarjevi kraji in KUD Primož Trubar Velike Lašče ob podpori Občine Velike Lašče.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine