14.1 C
Ljubljana
nedelja, 24 septembra, 2023

Novogoriški policisti preverjali kolesarje: ugotovili so 45 kršitev

Piše: C. R.

Policisti Policijske uprave Nova Gorica so v poostrenem nadzoru v sklopu nacionalne preventivne akcije za večjo varnost kolesarjev ugotovili 45 kršitev kolesarjev.

Na  območju  Policijske uprave Nova Gorica je tako kot drugod po državi med 18. in 28. majem   potekala  nacionalna  preventivna  akcija za večjo varnost kolesarjev. Policisti PU Nova Gorica so bili v okviru poostrenih aktivnosti za  izboljšanje  varnosti  kolesarjev v cestnem prometu posebej pozorni na kršitve, ki so med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč. V času poostrenega nadzora so policisti preverjali, ali kolesarji vozijo v napačno smer, ali upoštevajo  prometno  signalizacijo (predvsem rdečo luč na semaforju), psihofizično stanje kolesarjev, prevoze otrok na kolesu, vožnjo koles ponoči po cestah in kolesarskih stezah brez luči, vožnjo predmetov in oseb na kolesu, ki ovirajo kolesarja pri vožnji, nadzorovali so tudi vožnjo po  pločnikih,  nepravilno  in tesno prehitevanje kolesarjev, neupoštevanje pravil  o prednosti, uporabo kolesarskih čelad itd. Med pogostimi kršitvami kolesarjev je tudi prečkanje ceste čez prehod za pešce, čeprav na prehodih za  pešce lahko prečkate cesto s kolesom samo tako, da pri prečkanju ceste kolo  potiskate ob sebi …

Policisti so bili pri nadzoru pozorni tudi na odnos ostalih  prometnih  udeležencev do kolesarjev,  predvsem voznikov motornih  vozil, ki marsikdaj s prehitro vožnjo, izsiljevanjem prednosti, vožnjo   pod vplivom alkohola, izsiljevanjem  prednosti  kolesarjem na kolesarskih  stezah v križiščih ali drugje in tesnim prehitevanjem ogrožajo kolesarje. Pri kolesarjenju moramo dobro poskrbeti za svojo varnost, saj so kolesarji  poleg pešcev najbolj ogrožena in izpostavljena skupina prometnih udeležencev.

Nihče pod vplivom alkohola

V  času  poostrenega  nadzora  so policisti PU Nova Gorica kontrolirali 133 kolesarjev in ugotovili 45 kršitev kolesarjev. Devetim kršiteljem cestnoprometnih predpisov je bila izrečena predpisana globa, 32 kršiteljev je bilo opozorjenih. Prav tako je bilo v nadzoru z indikatorji alkohola preizkušenih 24  kolesarjev, nihče ni vozil pod vplivom alkohola. Poleg navedenih ukrepov so policisti trem kolesarjem odredili strokovni pregled v zdravstveni  ustanovi zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi.

»V tem času je kolesarjev v cestnem prometu že zelo veliko. Zato tako kolesarje kot ostale udeležence cestnega prometa ponovno pozivamo k strpni vožnji in večji previdnosti na cestah! S podobnimi aktivnostmi za večjo varnost kolesarjev bomo nadaljevali tudi v prihodnje,« pozivajo v PU Nova Gorica.

Na območju PU Nova Gorica je bilo lani oz. v letu 2022 v prometnih nesrečah udeleženih 68 (v letu 2021= 57) kolesarjev, v katerih je  bilo 8 (15) hudo  telesno poškodovanih in 53 (37) lažje telesno poškodovanih. Od vseh udeleženih kolesarjev je bilo 40 (38) povzročiteljev prometnih nesreč.

V  letošnjem letu je bilo v prometnih nesrečah na Severnem Primorskem udeleženih 14  (25) kolesarjev, pr  čemer sta bila 2 (1) hudo telesno poškodovana in 10 (21) lažje telesno poškodovanih. Med njimi je bilo 8 (13) tudi povzročiteljev prometnih nesreč.

Več  o  preventivni  akciji za večjo varnost kolesarjev na spletu policije lahko preberete TUKAJ.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine