12.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

(NOVA GORICA) Prebojne rešitve čezmejnega sodelovanja obeh Goric

Piše: C. R.

Nova Gorica je najmlajše mesto v Sloveniji, saj se je rodilo šele sredi 20.stoletja, ob koncu druge svetovne volje. Ne glede na mladost mesta in na mladostno vodstvo te razmeroma velike mestne občine, se mesto lahko pohvali z rekordnim številom investicij, nizko brezposelnostjo in z nazivom Evropska prestolnica kulture 2025. EPK 2025 je projekt, ki ga Mestna občina Nova Gorica izvaja skupaj z italijansko Gorico.

Pred dnevi je bil javnosti predstavljen dolgo pričakovani načrt urbanistične prenove Nove Gorice, ki je povezan tudi s projektom EPK 2025. Nova Gorica je večno povezana z italijansko Gorico. Obe Gorici so razdelile zgodovinske okoliščine, a »na nas je, da šivamo tisto, kar je v prejšnjem stoletju raztrgala meja«, je na predstavitvi opozoril novogoriški župan dr. Klemen Miklavič.

»Gorici pišeta novo poglavje v zgodovini, saj sta mesti dolgo zaradi zgodovinskih in drugih razlogov, druga drugi kazali hrbet. Čas je, da Gorica in Nova Gorica pogledata druga proti drugi in med njima ustvarita urban prostor kulture, ustvarjalnosti in življenja. To ne bo niti center Gorice in niti center Nove Gorice, ampak nov skupni prostor brez meja«, dodaja Miklavič. Ta prostor so na Goriškem poimenovali EPK DISTRIKT, ki bo simbol čezmejnega sodelovanja obeh mest znotraj projekta Evropska prestolnica kulture 2025.

Župan Nove Gorice dr. Klemen Miklavič

»EPK DISTRIKT je začetek temeljite prenove na obmejnem območju od Mostovne na severu do Univerze v Novi Gorici na jugu. Ta obmejna cona, dolga približno tri kilometre, je tista, ki bo začela povezovati obe Gorici,« so sporočili iz Mestne občine Nova Gorica. Do leta 2025 bo prenovljen Trg Evrope, zgrajena pasarela in prenovljeno poslopje novogoriške železniške postaje. V EPK DISTRIKT bo med drugim umeščen tudi Center zelenih tehnologij – sklop laboratorijev in dejavnosti, ki podpirajo zlasti mala in srednja podjetja pri razvoju proizvodov in storitev na osnovi zelenih tehnologij.

Nova Gorica upravičuje sloves prebojne mestne občine na sami meji Slovenije. Je dinamično, upravno, univerzitetno, gospodarsko in kulturno središče Goriške regije, s Šempetrom in italijansko Gorico pa gradi evropsko čezmejno somestje, ki postaja središče ustvarjalnih energij in povezav med Ljubljano, Trstom, Benetkami in Vidmom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine