0.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Na Bled se vračajo Blejski dnevi in lučke v jajčnih lupinah

Piše: C. R. STA

Po dveh letih premora zaradi epidemije covida-19 se ta konec tedna vrača največja blejska prireditev Blejski dnevi s tradicionalno blejsko nočjo, ko bo na gladini jezera zasijalo 15.000 lučk v jajčnih lupinah. Blejski dnevi bodo tudi uvod v sklop dogodkov Blejskega poletja.

“Blejski dnevi se vračajo po dveh letih premora, ko jih zaradi novega koronavirusa nismo mogli organizirati. Po pandemiji bo to, z izjemno okrnjene zimske pravljice, ena prvih res velikih prireditev, ki jih organizira blejski zavod za turizem,” je za STA povedala v. d. direktorica Turizma Bled Romana Purkart.

Medtem ko v Festivalni dvorani Bled potekajo še zadnji dogodki v okviru Festivala Bled, ki ga pripravlja Zavod za kulturo Bled, na jezerski promenadi raste konstrukcija prizorišča, na katerem se bodo odvili dogodka Blejskih dni in Blejskega poletja. Oder bo stal tik pod Festivalno dvorano, ki bo rezervno prizorišče v primeru dežja, tako da koncertov ne bodo odpovedovali ali prestavljali.

Dogajanje se bo začelo v petek s koncertom Godbe Gorje na pletnah na gladini Blejskega jezera in z večernim koncertom Policijskega orkestra s pevko Aniko Horvat. V soboto bo sledil koncert Big Band Bled z Alenko Godec, Ivo Stanič in Otom Pestnerjem, v nedeljo pa koncert Primož Grašič kvarteta z Nuško Drašček.

Ves vikend bosta na promenadi na voljo sejem domače in umetnostne obrti ter kulinarična ponudba, ki so jo zasnovali blejski lokalni partnerji pod destinacijsko blagovno znamko Blejski lokalni izbor.

Osrednja atrakcija bodo znova lučke v jajčnih lupinah, ki bodo v soboto zvečer zaplavale po Blejskem jezeru. 15.000 lučk, ki ji bodo na gladino jezera položili prostovoljci v čolnih, je tudi letos izdelal domačin Andrej Vidic, ki lučke pripravlja že 50 let. Izdela jih v zgolj nekaj mesecih, jajčne lupine pa mu priskrbijo slaščičarji podjetja Conditus, ki jajca ob pripravi blejskih kremnih rezin skrbno ločujejo.

Blejski dnevi predstavljajo uvod v Blejsko poletje, ki bo na jezerski promenadi do 7. avgusta ponudilo vrsto koncertov. Celotno dogajanje bo posvečeno 60-letnici Festivala slovenska popevka, saj je prvi festival leta 1962 potekal prav v Festivalni dvorani na Bledu, prva zmagovalka pa je bila Mandolina v izvedbi Staneta Mancinija.

Festivalu se bodo poklonili predvsem z nastopom orkestrov in solistov. Poleg koncertov Policijskega orkestra in Big Banda Bled, ki se bosta odvila v času Blejskih dni, bo 31. julija na sporedu še poklon Mojmirju Sepetu z Jazz Punt Big Bandom Tolmin in gosti.

Sicer pa se bodo do 7. avgusta na odru zvrstili še domačinka Manca Špik z bandom, Bled jazz selection s Kristino Oberžan, Samuel Lucas z bandom, Godba Gorje, RojoTango orchestra, Društvo mrtvih pesnikov, Rok ‘n’ band in koncertna izvedba opere Carmen.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine