15.4 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

(MUST GO) Slovenske destinacije poletja 2023

Piše: Lucija Kavčič

Končno smo dočakali lepe in tople dni! Znanilce še lepšega in toplejšega poletja 2023, ki je pravzaprav prvo brez omejitev zaradi covida-19. Prvo brezskrbno poletje! Priznam, da težko izberem, kam vse bi se z družino odpravila in kaj vse bi si ogledala. Katere so letošnje destinacije MUST GO v naši lepi domovini?

Pot na Nanos ni ne predolga ne pretežka. Dobro si je malo razgibati noge. (Foto: Wikimedia Commons)

Zgodnje poletje je idealno za pohode po slovenskem visokogorju, še posebej ker še ni toliko nevarnosti za nenadne nevihte kot v avgustu. Spet bomo lahko uživali na vrhu hriba ali gore in občudovali razgled ter se pogovarjali o tem, katere kraje vidimo v daljavi. Orientacija v prostoru in izbira poti bo letos lažja, tudi če smo zemljevide po neprevidnosti pozabili doma ali jih nimamo pri roki. Na spletu je namreč na voljo zemljevid maPZS, katerega ime le vtipkate v iskalnik na telefonu in že ga lahko uporabljate! Ne pozabite torej na popolno planinsko opremo in predvsem dobre planinske čevlje in že se lahko odpravite za nekaj dni v slovenske gore. Letos bo gotovo velika gneča na Triglavu, pa tudi na drugih vrhovih v Julijskih Alpah, saj bodo planinske koče delovale s polnimi zmogljivostmi. Seveda so prijetne pohodne poti tudi v Kamniških in Savinjskih Alpah, na Pohorju – kjer je obvezen obisk Poti na krošnjah. Na prijetne enodnevne izlete pa vabijo tudi nižji hribi, na primer Nanos ali čez Špico na Planino nad Vrhniko, Sveta gora nad Novo Gorico, kjer je znana Marijina božja pot, muzej in lepo izhodišče za nadaljevanje izleta v Kobarid – če smo se seveda pripeljali z avtom. Pred odhodom nikakor ne pozabite preveriti vremenske napovedi in tega, ali ni morda katera od načrtovanih poti zaprta.

Thermal Riviera Terme Catez (Čatež), Slovenija, September 2021: Terme Catez is Slovenia’s largest natural health resort with many attractions (pirate island, slow river, pools with waves, slides.

Na lepše v terme

Slovenska zdravilišča in terme bodo letos zaživela na polno, zato si je treba počitnice, če jih želimo preživeti v katerih od njih, pravočasno rezervirati. Slovenska naravna zdravilišča so se po uspešnem lanskem poslovanju odločila znova posodobiti svojo ponudbo; nameravajo jo še obogatiti, dopolniti, prenoviti in ponuditi v prihodnje več novih zmogljivosti, zato v to pospešeno investirajo. Tako so v Termah Čatež že posodobili in prenovili Gusarsko vas,  prenovili bodo tudi Sauna park ter dokončali krožno sprehajalno in kolesarsko pot okoli term. V Termah Dobrna bodo prenovili Hotel Švicarija, nekdanji Hotel Park, V Termah Krka so investirali v prenovo turističnega kompleksa v Strunjanu, ki zdaj že pričakuje goste; nadaljevali pa bodo s prenovo v Talasu Strunjan. V Zdravilišču Radenci nameravajo povečati število savn in počivalnic, v Termah 3000 v Moravskih Toplicah pa bodo zgradili reinjekcijsko vrtino za termalno vodo. In pomislite – letos vas bodo v Sava Hotels & Resorts v restavracijah, kavarnah in barih ter kot pomoč pri sobni strežbi razveselili digitalni strežni vozički – roboti! V Termah Olimia bo pri hotelu Breza zrasel nov bazenski kompleks, v Termah Zreče pa se bodo letos osredotočali na ekskluzivno povezavo termalnega zdravilišča in srednjegorskega smučišča Rogla ter na nadgradnjo aktivnih in zelenih doživetij, ki bo temeljila na preživljanju prostega časa na svežem zraku s poudarkom na pohodništvu in kolesarjenju. Priljubljene pohodne in kolesarske poti ter druga edinstvena doživetja na destinaciji Rogla–Pohorje bodo gostom predstavili na sodoben način z aplikacijo na pametnem zaslonu. Osrednje mesto bo v Parku Mašinžaga na Rogli namenjeno novi 6-sedežnici Mašinžaga, poleg tega pa bodo v Termah Zreče že uveljavljene programe nadgrajevali na podlagi novih znanstvenih dognanj in rehabilitacijskih metod ter gostom ponudili programe okrevanja po covidu, programe za dvig imunosti in psihofizične vzdržljivosti, programe za zmanjševanje posledic stresa in kakovosten spanec. K vsemu temu sodi seveda še bogata kulinarična ponudba.

Veter v laseh – poleti nas bodo razveseljevale številne kolesarske poti. (Foto: Freepik)

Z vzhoda proti zahodu

Za tiste, ki imate raje nižinske izlete z avtom, pa je med letošnjimi destinacijami MUST GO zagotovo mlin na Muri v Veržeju, kjer je muzej mlinarstva, ali ogled s slamo krite lesene cimprane panonske domačije v Gorišnici pri Ptuju, ki stoji ob cesti Ptuj–Ormož. Restavratorsko obnovljena Dominkova domačija ima obliko črke L in je bila zgrajena okoli leta 1700. Stalno naseljena je bila do leta 1990, ko je umrla njena zadnja prebivalka, leto prej – 1989 – pa je bila razglašena za nepremično kulturno dediščino Republike Slovenije. Čisto na drugem koncu Slovenije je še en biser, povezan s slovensko kulturno dediščino – to je Mitski park v Rodiku, v katerem na dveh poteh, ena je pešpot, eno pa lahko prevozimo s kolesom, razložili ljudske pripovedke iz Rodika. Bogato pripovedno dediščino vam ob poprejšnji prijavi predstavijo tudi v muzeju. Na poti proti obali je obvezen postanek v Hrastovljah in ogled znamenite freske Mrtvaški ples v cerkvi sv. Trojice s konca 16. stoletja. Ste vedeli, da je tam upodobljen tudi klavžar, grivasti ibis, ki je v Sloveniji izumrl in ga v zadnjih letih znova videvajo predvsem na Postojnskem?

Letošnje poletje bo še posebej sproščeno, saj ni več proticovidnih ukrepov. (Foto: Freepik)

Sprehod ob obali

Slovenske obale je le nekaj več kot 40 kilometrov, a je razgibana in poleg kopanja in sončenja na plažah se lahko sprehodite tudi po uličicah mest, še zlasti Pirana ali Kopra, kjer je tudi več muzejev za tiste, ki med oddihom radi spoznavajo kulturne in zgodovinske znamenitosti. Poleg je tega je skoraj obvezen obisk Sečoveljskih solin in Škocjanskega zatoka, tudi če ste tam kdaj že bili, saj je sprehod po njem čudovit, seznam ptic, ki živijo v tem naravnem rezervatu in jih, če imamo srečo, lahko tudi vidimo, pa obsega že 265 vrst! Poletje, ki je pred nami, bo zagotovo še posebej sproščeno, saj bo prvo, ko se bomo lahko brez skrbi in omejitev zaradi covida družili in zabavali po mili volji. Gneče se nam torej ni treba izogibati več, le toliko seveda, kolikor nas tista na cestah utesnjuje in ustavlja, da ne moremo do želenega cilja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine