7.5 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Minister Podgoršek: “Slišati želim ključne težave proizvajalcev ter jim dati priznanje za zagotavljanje hrane potrošnikom

Piše:gov.si

Minister dr. Jože Podgoršek in državna sekretarja mag. Aleš Irgolič in Anton Harej so v okviru vladnega regijskega obiska obiskali južni del Osrednjeslovenske regije. Minister se je srečal z vodstvom Pekarne Grosuplje ter si ogledal podjetje Mikrozelenje Šebenik. Državni sekretar Harej je v Preserju obiskal lastnika gozda, državni sekretar Irgolič pa kmetije pri Grosuplju, Hudi Polici in v Malih Pecah.

Minister dr. Jože Podgoršek je današnji obisk začel na delovnem posvetu vlade v Grosupljem. Sledil je obisk Pekarne Grosuplje, ki je danes visoko kakovostna in najstarejša uveljavljena pekarska znamka v Sloveniji. Ima 16 proizvodnih obratov v štirih državah, dva mlina, 2000 zaposlenih, dnevno pa oskrbi kar 10.000 dostavnih mest. Vodstvo pekarne je ministru predstavilo njihovo poslovanje in razvojne načrte. Razprava je bila osredotočena tudi na aktualne razmere glede dostopnosti surovin za proizvodnjo, kako lahko država pomaga ob morebitnem pomanjkanju ključnih surovin v prihodnje. »Pomembno je, da se na terenu prepričam, kako diha žitna veriga, saj vemo, da Slovenija tu diha slabše kot v živinorejskem delu«, je dejal minister ob obisku pekarne. Pogovor je tekel tudi glede industrializacije proizvodnje (zamrznjeni in trajni izdelki) zaradi globalizacije trga in možnosti izvoza ter prihodnosti na področju ukrepov skupne kmetijske politike za živilska podjetja, predvsem za podpore za avtomatizacijo proizvodnje velikih slovenskih podjetij (večanje konkurenčnosti). Izpostavili so tudi pomanjkanje delovne sile in administrativne ovire s katterimi se soočajo pri zaposlitvah tujcev. Minister si je ob koncu ogledal tudi proizvodnjo, kjer pridno delajo okusne pekovske proizvode 24 ur na dan.

Minister je obisk nadaljeval v podjetju Mikrozelenje Šebenik. Gre za uspešno zgodbo Saše Kržič in Boštjana Šebenika, ki vzgajata mikrozelenje v Borovnici. Zavedata se, kaj pomeni sveže, lokalno, domače, brez dolgih prevoznih poti, zato mikrozelenje gojita v Borovnici, od koder svežega tudi dostavijo na različne lokacije. Ministru sta predstavila delovanje podjetja in izzive, s katerimi se srečujeta. Minister je pohvalil pogumno poslovno idejo, njihovo vztrajnost tudi v težkih časih epidemije, ko sistem Horeca oz. gostilne niso delovale in sta se morala prilagoditi razmeram, da je podjetje lahko preživelo. Mlada podjetnika z vizijo zreta v prihodnost in razvijata nove ideje, zato sta z veliko pozornostjo prisluhnila ministru, kaj prinaša nova skupna kmetijska politika po 2023, ki jima bo lahko tudi v dodatno razvojno spodbudo in podporo.

Državni sekretar mag. Aleš Irgolič je obisk začel na kmetiji Mihe Mlakarja v Hudi Polici. Kmetija se ukvarja predvsem z govedorejo in se je skozi leta povečala iz 30 na 120 glav živine. Pogovor je tekel o višanju cen krme in gnojil, o novem programskem obdobju skupne kmetijske politike, investicijah ter o povezovanju in s tem boljšanju položaja vseh deležnikov v verigi. Nadalje je državni sekretar Irgolič obiskal kmetijo Jaketič v Žalni pri Grosuplju. Srečal se je z mladim kmetom Blažem, ki ima zelo razpršene obdelovalne površine, najdaljša je oddaljena približno 17 kilometrov. Kmetija se ukvarja tudi z mlekarski dejavnostjo, trenutno pa je hlev v fazi selitve, sledil pa bo tudi premik kmetije. Nazadnje je državni sekretar obiskal kmetijo Damjane Ostanek Heric v Malih Pecah, ki se ukvarja z zelenjadarstvom. Na kmetiji sta zaposlena tako Damjana kot njen partner in čeprav so se sprva ukvarjali primarno s pridelavo, je tudi predelava zelenjave danes pomemben del njune dejavnosti. Pridelke prodajata v javne zavode, trgovine in direktno tudi končnemu potrošniku.

Državni sekretar Anton Harej se je v Preserju srečal z lastnikom gozda Klemnom Šuštaršičem v Preserjah. Kmetija Klemna Šuštaršiča obsega preko 100 hektarjev površin, od tega nekaj čez 80 hektarjev gozda v GGE Preserje Rakitna. Gozdovi, ki dajejo večino prihodkov kmetije, so malo površinske skupinsko postopne zgradbe na jelovo bukovih rastiščih. Vsa dela v gozdu lastnik opravlja sam, kar mu v kombinaciji s poznavanjem razmer na trgu omogoča, da za svoj les iztrži kar največ. Državni sekretar je z lastnikom spregovoril tudi o priložnostih za gozdarstvo v novem programske obdobju skupne kmetijske politike ter o izzivih, s katerimi se srečuje pri svojem delu.

Vladni regijski obisk se je zaključil z javno tribuno, ki je potekala v Cankarjevem domu na Vrhniki. Tovrstni obiski na terenu so zelo pomembni, saj se na ta način ogleda dejanske razmere v kmetijsko živilskem sektorju ter pregleda, kateri izzivi čakajo ministra in sodelavce v ključnem, izvedbenem delu novega programskega obdobja oz. priprave strateškega načrta skupne kmetijske politike.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine