5.9 C
Ljubljana
nedelja, 3 marca, 2024

Medtem ko se Svoboda in SD grizeta med seboj, na smetišče zgodovine odhaja podjetje, kjer je Luka Mesec obljubljal rešitev z “delavskim lastništvom”

Piše: G. B. 

Stranka Levica ta trenutek ni na naslovnicah medijev, saj se vneto grizeta med seboj Gibanje Svoboda in SD, medtem ko najbolj skrajna od treh koalicijskih strank “sedi v senci” in čaka na razplet. 

Kako škodljiva je politika Levice, smo v zadnjem času opozorili predvsem na primeru predloga zakona o medijih, ki bi Slovenijo vrnil v obdobje pred letom 1990, torej v čas strogega državnega nadzora nad mediji ter cenzure. Posebej oster pa je ta zakonski predlog do verskih skupnosti. Za pripravo zakonskega predloga je sicer najbolj odgovorna “čebinska” ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Minister Mesec obljubljal projekt delavskega lastništva, nato požrl besedo

Povsem očitno pa je, da si poskuša eden od treh podpredsednikov vlade, nekdanji koordinator Levice Luka Mesec umiti roke v zgodbi z Litijsko 51 ter računalniki, ki jih je nabavljala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. In seveda računa, da bo Levica, ki je imela zadnje čase težave v javnomnenjskih anketah, spet pridobila zaupanje.

A očitno je udaril okostnjak iz omare tudi pri ministru Mescu. Kot smo poročali septembra lani, je (bilo) podjetje MLM (Mariborska livarna Maribor) tik pred plačilno nesposobnostjo in na poti v stečaj, saj je najbolj resen kupec Mutares malo pred tem odstopil od namere za prevzem. Tako kot še en investitor, ki se je lani zanimal za MLM, je želel pomoč države, vendar je ni dobil. Spomnimo se, da minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec še predlani pred morebitno prodajo podjetja obiskal Mariborsko livarno, ki je v državni lasti in obljubil, da bo v “prihodnjih mesecih” predstavil “model” za delavski odkup. A po enem letu niso predstavili nobenega “modela”, ampak stečaj. Takrat je padla v vodo tudi prodaja, ob tem pa je Mesec pozdravil odločitev DUTB za ustavitev prodajnega postopka – “Namesto privatizacije delavski odkup”, je dejal Mesec; sedaj pa so delavci ostali tako brez privatizacije kot tudi brez delavskega odkupa.

No, zgodba o MLM je za nekaj časa potihnila, danes pa je v javnost prišla novica, da sta predsednik uprave MLM Davor Šenija in član uprave Samo Iršič odstopila s položaja. Za svojo odločitev naj ne bi podala razlogov. Nadzorni svet, ki ga vodi Saša Vergan Klabjan, naj bi se s tem že seznanil. Dogodek vnaša novo negotovost glede prihodnosti mariborskega podjetja, je poročala STA. Pogodba o zaposlitvi obeh naj bi sicer predvidevala štirimesečni odpovedni rok, več pa naj bi nadzorniki povedali, ko se bodo z dvočlansko upravo sestali. Predsednik uprave Šenija je za STA danes povedal le, da dogajanja ne komentira.

Potencialnim strateškim partnerjem so samo nagajali, podjetje gre sedaj v stečaj

Vodstvo družbe MLM, ki je po pripojitvi Družbe za upravljanje terjatev bank v 100-odstotni lasti Slovenskega državnega holdinga (SDH), si je sicer skupaj z upravljavcem državnih naložb že dlje časa prizadevalo najti strateškega partnerja za finančno oslabelo podjetje, za katerim več kot deset let intenzivnega finančnega ter poslovnega prestrukturiranja in prizadevanj za ohranitev poslovanja. Družba je namreč v zelo zahtevnem poslovnem in finančnem položaju, SDH in država pa sta zaradi evropskih pravil o državnih pomočeh izčrpali vse razpoložljive ukrepe za morebitno nadaljnjo finančno podporo družbi. Dosedanji poskusi iskanja strateškega partnerja so bili neuspešni, saj so bili večinoma prekinjeni zaradi omejenega interesa ali odstopa investitorjev po izvedenem skrbnem pregledu družbe oz. so vlagatelji pričakovali novo injekcijo države.

Novembra lani je SDH začel nov poskus prodaje podjetja. Rok za oddajo nezavezujočih ponudb je potekel v začetku lanskega decembra, a vsaj za zdaj kaže, da tudi tokrat ne bo uspešnega zaključka. Brez novega lastnika MLM najverjetneje čaka stečaj.

Tako na smetišče zgodovine odhaja še eno mariborsko podjetje, ki bi bilo lahko rešeno, če bi vladajoči dopustili normalno privatizacijo oz. prodajo podjetja. Tako pa je Mesec obljubljal uspešen projekt prvega podjetja z delavskim lastništvom, po zgledu nekdanjega samoupravljanja. Očitno so mu nasedli, posledica tega pa je nov val brezposelnih in pogorišče še ene mariborske tovarne. Spomnimo: Mesec je takrat obljubil, da bo urgiral pri t. i. slabi banki in na vladi, da se prodajo zamrzne in da v prihodnjih mesecih pride podrobneje predstaviti možnosti in model, po katerem bi se lahko zgodil delavski odkup, ob tem je dejal: “Delavski odkup je zame preferenca, saj vse izkušnje iz tujine kažejo, da so na ta način organizirana podjetja najbolj družbeno in socialno odgovorna, delavci pa so v njih bolj zadovoljni.” A še doslej Mesec ni predstavil nobenega modela za reševanje, je septembra lani potrdil sindikalist MLM Drago Lešnik. “Če nekaj obljubiš, je prav, da to izpolniš,” je očital ministru.

Skratka, Levica očitno ne zna drugega kot spodjedati podjetništvo ter uničevati gospodarstvo, medtem ko se minister za gospodarstvo Matjaž Han trenutno bolj ukvarja z zasedbo predsedniškega stolčka v SD namesto že skoraj propadle Tanje Fajon.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine