30.5 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

(MARIBOR) Predlog MO SDS Maribor glede ogrevanja: Višina mestnega vavčerja naj znaša 161, 50 evrov na gospodinjstvo

Piše: C. R.

V MO SDS Maribor  imamo po podatkih Agencije za energijo najvišje cene  ogrevanja v državi. V mesecu novembru se je cena ogrevanja na letni ravni najbolj dvignila za gospodinjske odjemalce v Mariboru in sicer za +77 odstotkov. V Mariboru je tudi daleč najvišja cena za megavatno uro toplote in sicer 173,54 EUR, v bližnji občini Celje pa 83,75 EUR. 

V MO SDS Maribor se tako upravičeno sprašujemo, kako je torej možno, da so se v drugih občinah pravočasno pripravili in ponekod uredili tudi alternative, sploh ob dejstvu, da imamo v Mariboru že vse od leta 2015 predviden objekt za uporabo sekancev oz. lesne biomase, zagotovljeno parcelo na Studencih pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja, a ta alternativa še vedno ni realizirana.

Direktorja Energetike Maribor Alena Perca je včeraj pozno popoldne kar po telefonu nadzorni svet obvestil, da je razrešen. Po naši oceni je župan Saša Arsenovič našel “grešnega kozla” in tako v bistvu rešuje svojo politično kožo. Na včerajšnji koordinaciji vodij svetniških skupin MS MOM je župan predlagal, da bi mestni svetniki na eni izmed prihodnjih sej MS potrdili njegov predlog in sicer 10-15 EUR vredne mestne vavčerje za ogrevanje – verjetno po vzoru Vlade RS za pomoč najranljivejšim skupinam prebivalstva,

V MO SDS Maribor smo pogledali vplačila Energetike Maribor v proračun MOM in ugotovili, da je to podjetje v proračun vplačalo lani 1 milijon EUR in letošnje leto 1,1 milijona EUR. Predlagamo, da župan oz. MO Maribor te vplačane dobičke Energetike Maribor v obliki subvencije vrne občanom mesta Maribor, to je, da višina mestnega vavčerja znaša 161, 50 evrov na gospodinjstvo. 13.000 gospodinjstev je v Mariboru namreč priključenih na ogrevanje prek Energetike Maribor.

Bojimo pa se, da so se ti vplačani dobički Energetike Maribor že zdavnaj prelili v izplačila plač zaposlenim iz ožjega kroga župana (številno zaposlenih na MOM enormno narašča iz meseca v mesec), dokapitalizacijo zgrešenih investicij, nakupe zemljišč, vzdrževanje gostilne Pri treh ribnikih, urejanju Glavnega trga pred njegovo gostilno itd.

Glede na to, da je Javni holding Maribor po besedah župana bil ustanovljen zato, da bo nudil “boljši servis” občanom,  pričakujemo, da se bi v Mariboru morale položnice iz meseca v mesec zniževati, ne pa da občani plačujejo daleč najvišje cene ogrevanja v Sloveniji.

Župan je včeraj na koordinaciji vodij svetniških skupin MS MOM prav tako predlagal obročno odplačevanje najvišjih položnic ogrevanja v Sloveniji, kar je dodatno norčevanje iz Mariborčanov in Mariborčank, saj to ni nič drugega kot brezobrestni kredit, ki naj ga občani vrnejo holdingu z obrestmi v obliki drugih višjih cen.

 

mag. Dejan Kaloh, predsednik MO SDS Maribor

Vladimira Cokoja, vodja svetniške skupine SDS v MS MOM

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine