22.8 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

(MARIBOR) Negovalna bolnišnica ostala brez evropskih sredstev, v celoti jo bomo financirali davkoplačevalci

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

Ministrstvo za zdravje je nekakšen simbol disfunkcionalnosti trenutne vlade. Danijel Bešič Loredan je na lastni koži spoznal, da je veliko lažje biti aktivist in žvižgač, kot pa dejansko reševati težave. In teh je bilo veliko. Pod Golobovo vlado, kjer ukrepov proti kovidu praktično ni več bilo, smo bili država kjer je pandemija trajala najdlje v EU. Pred ljubljanskim Zdravstvenim domom je čakalo cel kup obupanih občanov, ki niso imeli svojega zdravnika zaradi Jankovićeve direktorice. Minister je najprej bil bojevit in zahteval njeno razrešitev, potem pa hitro videl, kdo je šef, in pokleknil pred ljubljanskim šerifom. Zdravstvene reforme še kar ni in ni, so pa v GS rokohitrsko brez pravih analiz predlagali, da se dodatno zdravstveno zavarovanje prenese na državni kibutz ZZZS. Zdaj smo dobili še eno potrditev absolutne disfunkcionalnosti ministrstva za zdravje – negovalna bolnišnica UKC Maribor je ostala brez evropskega denarja, zdaj pa jo bomo morali financirati davkoplačevalci.

UKC Maribor si je namreč obetal možnost sofinanciranja projekta vzpostavitve negovalne bolnišnice s sredstvi EU-ja, a se ta po zagotovilih vodstva bolnišnice kljub temu nadaljuje – financirali pa ga bomo davkoplačevalci.

Predvidena sredstva bodo prerazporejena

V ta namen je bilo predvidenih 6,8 milijona evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj iz virov React EU, a je bil zaradi podražitve projekta in daljše časovnice evropski denar prerazporejen na druga sredstva.

“Prvotno je bil predviden rok zaključka december 2023 in del financiranja iz evropskih sredstev. Zaradi spremembe časovnice in termina izvedbe, ki ne omogoča zaključka do decembra 2023, smo evropska sredstva prerazporedili na druge projekte, sredstva za izvedbo projekta pa bomo v celoti zagotovili iz integralnega proračuna,” so za STA potrdili na ministrstvu za zdravje.

Časovnica se je podaljšala za pol leta

Po novih napovedih bo projekt negovalne bolnišnice zaključen do poletja 2024. “V tem trenutku je v teku postopek oddaje javnega naročila za izbor izvajalca za izvedbo gradbeno-obrtniških in inštalacijskih del,” pravijo v kliničnem centru.

Vrednost izvedbe gradbeno-obrtniških in inštalacijskih del je po navedbah UKC-ja Maribor ocenjena na 15,3 milijona evrov z DDV-jem. Celotna vrednost projekta, ki vključuje tudi dobavo opreme, pa je 18,6 milijona evrov z DDV-jem.

Zakaj je sploh prišlo do zamud in višje cene projekta?

Zanimivo, da na ministrstvu sploh ne pojasnijo, zakaj je prišlo do podražitve projekta in zamika časovnice, to navajajo izključno kot izvršeno dejstvo. Kam bo evropski denar prerazporejen, še tudi ne vemo, vprašanje pa je, če je lahko sploh kam – takšni projekti, financirani iz kohezijskih sredstev, so navadno namenski, vprašanje je, če bodo na ministrstvu lahko EU pojasnili, zakaj sredstva prerazporejajo. Konec koncev bi lahko projekt kljub podražitvi delno financirali, del pa bi se kril iz fiskusa, zdaj pa bodo zaradi podražitve kar celotnega krili davkoplačevalci?! Očitno še en strel v koleno slovenskega zdravstva. Kako dolgo bo Bešič Loredan še vztrajal?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine