21.1 C
Ljubljana
sobota, 20 julija, 2024

(KRŠKO) Družina Možgan terja odškodnino, inšpektorica pa jo je odnesla zgolj s premestitvijo

Piše: Moja Dolenjska

Rejec Rudi Možgan iz okolice Krškega, ki mu je veterinarska inšpektorica Danuša Štiglic 14. novembra lani nezakonito odvzela 24 goved, zaradi česar je živali kasneje dobil nazaj, od države zahteva 35.000 evrov odškodnine. Nezakoniti odvzem je sicer davkoplačevalce že brez tega do zdaj stal okoli 40.000 evrov, poroča Dnevnik.

Upravni inšpektor in trije veterinarski so namreč ugotovili, da je Štigličeva odvzem izpeljala nezakonito, saj je huje kršila pravila upravnega postopka ter določila zakonov o zaščiti živali, o veterinarskih merilih skladnosti in o inšpekcijskem postopku. Njeni inšpektorski kolegi so tudi ocenili, da je bil odvzem živali pretiran ukrep, kmetijsko ministrstvo pa je po pritožbi rejca odločbo o odvzemu odpravilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje novomeškemu območnemu uradu uprave za varno hrano, ki je rejcu živali vrnil.

Franci Matoz, odvetnik družine Možgan, je zaradi nezakonitega odvzema za začetek državnemu odvetništvu, ki v tej zadevi zastopa upravo za varno hrano, predlagal mirno rešitev spora. Za svojo stranko terja 35.000 evrov odškodnine, od tega 22.500 evrov zaradi prestanih duševnih bolečin in 12.500 evrov zaradi bistveno poslabšanega rejnega stanja vrnjenih živali. Predlog je poslal 6. junija, na odgovor državnega odvetništva še čaka. Če poravnava ne bo uspela, bo o odškodnini odločalo sodišče.

Stroške, nastale zaradi nezakonitega odvzema goveda, smo seveda morali poravnati davkoplačevalci, enako bo z morebitno odškodnino. Štigličevo so iz odločanja v primeru umaknili in jo premestili na sedež uprave v Ljubljano, in sicer v sektor za zdravje in dobrobit živali, drugih sankcij pa zoper njo ni bilo. Nekateri slednje pripisujejo tudi njenim povezam s premierjem Robertom Golobom. Pred časom jo bila namreč njegova favoritka za direktorico Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, čemur pa se je takrat uprla stroka, ki se ji je Štigličeva zdela povsem neprimerna oseba za omenjeno funkcijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine