7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

(KRANJ) Nov most, poimenovan po Simonu Jenku, bo povezal kraja Jama in Prebačevo

Piše: C. R., STA

Mestna občina Kranj in Občina Šenčur sta prejšnji teden prejeli pravnomočno gradbeno dovoljenje za postavitev mostu za pešce in kolesarje čez kanjon Save med naseljema Jama in Prebačevo. 1,5 milijona evrov vreden projekt naj bi začeli uresničevati naslednje leto. Z njim bodo uslišali dolgoletno željo domačinov po krajši povezavi med bregovoma.

Kranjska in šenčurska občina sta v projekt v preteklem obdobju vložili že veliko truda, najprej v uskladitev trase, nato v pridobivanje zemljišč in na koncu še vseh potrebnih soglasij. To je bila zahtevna naloga, saj most poteka preko kanjona reke Save, ki je naravovarstveno zaščiteno območje, so sporočili z Mestne občine Kranj.

Most se bo imenoval po pesniku Simonu Jenku, ki je mladost preživel v bližnjih Prašah. Dolg bo 123 metrov in širok 3,5 metra ter bo pešcem in kolesarjem bistveno skrajšal pot z enega na drugi breg Save.

Zdaj prebivalci za pot potrebujejo skoraj 10 kilometrov. Najbližji, Delavski most je namreč oddaljen štiri kilometre. Z vzpostavitvijo novega mostu pa bodo občani Kranja na desnem bregu in občani Šenčurja ter prebivalci bližnjih Hrastij na levem bregu Save dobili bistveno skrajšano povezavo, dolgo le nekaj 100 metrov.

“Zagotovo bo to eden bolj pomembnih projektov predvsem za krajane desnega brega Save in še dodatna pridobitev ob rekonstrukciji ceste Breg-Mavčiče, katere druga faza se bo v kratkem zaključila. Most bo pomemben tudi za nadaljnji turistični razvoj območja na obeh bregovih Save in območja Mavškega oziroma Trbojskega jezera,” je izpostavil kranjski župan Matjaž Rakovec.

V Kranju in Šenčurju načrtujejo, da bi lahko gradnjo približno 1,5 milijona evrov vrednega mostu začeli v letu 2023. Vendar bo to odvisno od črpanja evropskih sredstev, ki jih bodo poskušali pridobiti v ta namen. Trenutno še čakajo na ustrezne mehanizme iz nove finančne perspektive.

V kranjski občini, kot so poudarili, načrtujejo gradnjo še več premostitvenih objektov, ki bodo prebivalcem olajšali življenje in potovanja na trajnostni način, obenem pa turistično oživili območja z lažjim dostopom do lepot občine, ki leži ob sotočju dveh pomembnih rek.

Trenutno je v končni fazi projektiranje povezave za pešce in kolesarje čez reko Kokro ob IBI centru Primskovo do Športnega centra Stanka Mlakarja. Pri koncu je tudi projektiranje novega dvosmernega mostu za motoriziran promet s kolesarskimi pasovi čez reko Savo, ki bo nadomestil most pri Planiki.

V bližnji prihodnosti namerava Kranj skupaj z Občino Naklo naročiti še projektiranje mostu za pešce in kolesarje čez reko Savo med Besnico in Okroglim, v načrtu pa je tudi izvedba javnega natečaja za projektiranje novega mostu čez Kokro med Pungartom in Skalico oziroma Planino.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine