23.9 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

(KOČEVJE) Prebilič zlorabil privilegije županske funkcije?

Piše: Moja Dolenjska

Kočevski župan Vladimir Prebilič si že dlje časa obupno prizadeva za odhod iz Kočevja. Župansko funkcijo opravlja nepoklicno, zaposlen je na eni od fakultet v Ljubljani, kjer ima tudi stanovanje, stalno prebivališče ima sicer v Kočevju in po novem vozi občinski avtomobil za 65 tisoč evrov, prestižnega peugeot – hibrida. Ker ima avto električno polnjenje, Prebiliču za uporabo ni treba plačevati bonitete. 

Prebilič je sicer neverjetno ambiciozna oseba, čeprav se dela skromnega in nedolžnega, opozarjajo tisti, ki ga poznajo.

Bil je del stranke SD, po navedbah poznavalcev iz Kočevja je bil tudi kandidat za predsednika SD, vendar so se člani takrat raje odločili za Tanjo Fajon.

Prebilič je nato lani kandidiral za predsednika države, po neuspehu se je začel ponujati več političnim strankam za volitve v Evropski parlament. Celo stranki DeSUS. Nihče ni bil zainteresiran zanj. Zdaj je pristal pri zunajparlamentarni stranki Vesna in ji poje slavo. Vse z namenom.

V teh dneh je prišlo v javnost, da Vladimir Prebilič zlorablja privilegije županske funkcije. Svojo zasebno kandidiaturo na prihajajočih volitvah v Evropski parlament sporoča kar prek uradne elektronske pošte župana Občine Kočevje in jih prosi za podporo. Zanimivo bo spremljati, kateri župani ga bodo podprli.

Prebilič je namreč tudi predsednik Skupnosti občin Slovenije, župani pa ugotavljajo, da od skupnosti pod Prebiličevim vodstvom ni nič in razmišljajo o odhodu oz. odpovedi članstva. Velike težave so tudi v Kočevju, vendar o tem kdaj drugič.

Dopis, ki ga Prebilič prek službenega e-naslova župana pošilja naokrog:

 

Prikaz nasprotnih dejstev, ki nam jih je poslal dr. Vladimir Prebilič:

 

»Župansko funkcijo opravlja nepoklicno, zaposlen je na eni od fakultet v Ljubljani, kjer ima tudi stanovanje, stalno prebivališče ima sicer v Kočevju in po novem vozi občinski avtomobil za 65 tisoč evrov, prestižnega peugeot – hibrida. Ker ima avto električno polnjenje, Prebiliču za uporabo ni treba plačevati bonitete.«

Besedilo je na več mestih netočno ali vsaj zavajajoče, kar pojasnjujem v nadaljevanju:

Drži, da sem lastnik stanovanja v Ljubljani, kjer pa ne prebivam. Stanovanje oddajam, za kar skladno z davčno zakonodajo plačujem davke.

Nakup občinskega vozila – DS9 (hibrid) – je bil opravljen transparentno, po razpisu. Sredstva za nakup avtomobila v višini do 65.000 EUR je (brez glasu proti) potrdil občinski svet Občine Kočevje in so bila zagotovljena iz proračuna občine. Tak način je za občino najugodnejši iz vsaj treh vidikov, saj:

  1. se tako izogne plačevanju potnih stroškov za službene poti;
  2. vozilo ostane v lasti občine (in ga lahko kasneje proda).

Vozilo je bilo registrirano v letu 2023 in je v uporabi od junija 2023.

Dodelitev službenega vozila v privatne namene je urejena s posebno Pogodbo o uporabi službenega vozila v službene in privatne namene, kjer so podrobneje urejene medsebojne pravice in obveznosti. Za uporabo vozila za celoten čas uporabe plačujem tudi nadomestilo za boniteto, ki je v letu 2023 znašala 1.213,88 EUR mesečno.

V prispevku je nadalje navedeno tudi:

»Bil je del stranke Socialni demokrati (SD), po navedbah poznavalcev iz Kočevja je bil tudi kandidat za predsednika SD, vendar so se člani takrat raje odločili za Tanjo Fajon.«

Član stranke SD sem bil do leta 2010, ko sem iz stranke izstopil. V času, ko sem bil član stranke nisem bil nikoli kandidat za njenega predsednika. Po izstopu stranke, skladno s Statutom, za predsednika niti ne bi mogel kandidirati, prav tako to nikoli ni bil niti moj namen in o tem niso tekli pogovori s članstvom ali vodstvom stranke.

Besedilo popravka:

»Župansko funkcijo opravlja nepoklicno. Zaposlen je na eni od fakultet v Ljubljani, kamor se na delo vozi iz Kočevja, kjer ima tudi stalno prebivališče. Pri delodajalcu ne uvelja povračila potnih stroškov, saj se na delo vozi s službenim avtomobilom, ki ga – skladno s Pravilnikom o uporabi službenega vozila Občine Kočevje v službene in privatne namene (Ur.l.RS, št. 75/2015), uporablja za službene in privatne namene. Za uporabo občinskega avta, znamke DS9 (hibrid) plačuje tudi boniteto, ki je za leto 2023 znašala 1.213,88 EUR mesečno.«

»Bil je del stranke Socialni demokrati (SD), kjer nikoli ni zasedal ali kandidiral na vodstvene funkcije.«

Dr. Vladimir Prebilič

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine