12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

(ILIRSKA BISTRICA) Kljub obljubam dr. Kovačiča, da bo polno zaposleni župan, sedaj v njegovi listi predlagajo, naj del mandata župansko funkcijo opravlja nepoklicno

Piše: C. R.

V drugem delu njegovega mandata naj bi poleg županske funkcije novi župan Ilirske Bistrice opravljal še dopolnilno delo in delo po avtorski pogodbi na Univerzi na Primorskem.

Statut Občine Ilirska Bistrica v svojem 28. členu jasno določa in sicer: » (2) Župan opravlja funkcijo poklicno.« . Opravljanje županske funkcije nepoklicno, tako nebi pomenilo samo kršenje predvolilnih obljub ampak celo kršenje 28. člena Statuta Občine Ilirska Bistrica. » Govorice (morda celo podtikanja) « , kot jih dr. Kovačič imenuje v svoji objavi pred volitvami, očitno niso bile iz trte zvite. To pa še ni vse. Dr. Kovačič je volilkam in volilcem obljubil, vso svojo energijo in čas, po volitvah nameniti razvojnim izivom občine in zamrznitev kariere na Univerzi na Primorskem. Tudi na to obljubo je dr. Kovačič na žalost kaj kmalu pozabil. 21.12.2022 je namreč na Občino Ilirska Bistrica podal vlogo – prošnjo za izdajo soglasja za delo pri drugem delodajalcu ( Univerzi na Primorskem ) za dopolnilno delo in delo po avtorski pogodbi. Kljub mnogim razvojnim izivom se je dr. Kovačič po volitvah očitno odločil drugače. Niso pa » govorice « o nepoklicnem opravljanju županske funkcije bile edine govorice iz predvolilnega časa.

Za novo direktorico občinske uprave Občine Ilirska Bistrica naj bi si dr. Kovačič želel Dragico Jaksetič. Trenutno zaposleno na Občini Pivka in aktualno svetnico Občinskega sveta Občine Ilirska Bistrica. Razlog za zamenjavo delovnega mesta gospe Jaksetič pa naj bi bili slabi odnosi med njo in ostalimi zaposlenimi na Občini Pivka.

Glede zgoraj navedene zadeve smo županu poslali tudi novinarska vprašanja, odgovore, ki smo jih prejeli, pa objavljamo spodaj.

V svoji objavi 24 novembra 2022 ste obljubili, da boste vso svojo energijo in čas  posvetili razvojnim izzivom Občine Ilirska Bistrica in zamrznili svojo kariero na Univerzi  na Primorskem. Zakaj ste si sedaj premislil in podali prošnjo – vlogo za izdajo soglasja  za dopolnilno in delo po avtorski pogodbi na Univerzi na Primorskem?

Zaposlitev na univerzi sem zamrzil, od 1. 1. delo župana Občine Ilirska Bistrica opravljam
poklicno. Univerzo zapuščam pred zaključkom semestra in nerealizirane mi ostajajo nekatere pedagoške obveznosti, ki jih čez noč ni bilo možno prerazporediti. Delo univerzitetnega profesorja obsega poleg predavanj tudi delo na raziskovalnem področju, sodelovanja v različnih komisijah za zagovor nalog na vseh stopnjah študija, mentoriranja itn., kar je potrebno pripeljati do zaključka. Za dokončanje dela na univerzi v obdobju po 1. januarju sem tako pristojno občinsko Komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja zaprosil za soglasje. Na koncu mora soglasje potrditi še KPK. Brez soglasja delo pri drugem delodajalcu namreč ni možno, saj bi šlo za kršitev delovno-pravne zakonodaje. Očitki o kršenju statuta, kot ste zapisali v prispevku, zaradi nepoklicnega opravljanja županske  funkcije v obdobju od nastopa mandata do 31. 12. 2022 so povsem neutemeljeni. Zakon o  lokalni samoupravi (člen 34.a), ki je statutu občine nadrejeni akt, nedvoumno dopušča obe  možnosti in celo preferira nepoklicno opravljanje funkcije. Citiram drugi odstavek: »Občinski  funkcionarji opravljajo svojo funkcijo nepoklicno. Župan se lahko odloči, da bo funkcijo opravljal poklicno.«

Je res, da si želite na mestu direktorice občinske uprave Občine Ilirska Bistrica videti
gospo Dragico Jaksetič?

Razpis za novega direktorja oziroma direktorico občinske uprave je objavljen in se izteče 6.
januarja. Lahko pa zavrnem namigovanja o imenovanju Dragice Jaksetič na mesto direktorice občinske uprave.

Objavljamo tudi odziv gospe Jaksetič:

“Domnevo o slabih odnosih med mano in ostalimi zaposlenimi na Občini Pivka, bi avtor prispevka lahko preveril še preden jo je zapisal. Zlahka bi po telefonu poklical kogarkoli izmed zaposlenih na Občini Pivka in vprašal, v kakšnih odnosih so z mano. Novinar to še vedno lahko naredi in zapiše resnico.”

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine