-2.4 C
Ljubljana
sobota, 28 januarja, 2023

(KAMNIK) Hudi očitki glede podjetja ETA, katerega ustanovitelj je krovni finančni holding v imperiju trojice Musar-Habinc-Konič

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

V zadnjem času se v zvezi s tajkunskimi zgodbami večkrat omenja podjetnika Aleša Musarja, saj se njegova žena Nataša Pirc Musar poteguje za mesto predsednice države, za katero/katerega pa se upravičeno, še posebej v luči težkih časov, ki prihajajo, pričakuje, da predstavlja nekakšno moralno avtoriteto. Iz zaupnih, a zanesljivih virov, smo dobili zaskrbljujoče informacije v zvezi z znanim prehrambnim podjetjem ETA Kamnik, katerega ustanovitelj je družba AG, družba za investicije d.o.o., ki velja za krovni finančni holding v imperiju trojice Musar-Habinc-Konič. Poleg očitkov na račun zasledovanja higienskih standardov so namreč vse glasnejši očitki o tem, da zaposleni delajo v katastrofalnih higienskih pogojih. To postavlja pod vprašaj Musarjev socialni čut. Povprašali smo ga, ali je seznanjen z omenjenimi razmerami.

Čeprav odvetnica Nataša Pirc Musar trdi, da o poslih svojega moža, ki je obogatel v času privatizacije in s pomočjo poslovanja prek davčnih oaz, ne ve ničesar, je dejstvo, da v to marsikdo podvomi, ker je z njim poslovno tesno povezana. Konec koncev sta zakonca skupaj ustanovila Rusko dačo, kamor je mož vložil denar, ki je prišel iz davčnih oaz.

Foto: posnetek zaslona RTVS

“Eta Kamnik, živilska industrija, d.o.o., je butična proizvajalka visoko kakovostnih živilskih izdelkov. Smo lastniki in upravljalci štirih uveljavljenih živilskih blagovnih znamk s skupno več kot petsto izdelki, proizvedenimi na dveh lokacijah,” je mogoče prebrati na uradni spletni strani znanega kamniškega podjetja ETA Kamnik. Iz zaupnih, a zanesljivih virov, smo izvedeli, da po kakovosti ta navedba v praksi ne drži.

Vir, ki na račun nenehnih pritiskov s strani vodstva podjetja ne želi biti imenovan, nam je namreč potrdil govorice, da v obeh obratih, v katerih proizvajajo izdelke blagovnih znamk Natureta, Talis, Renški hram in Pogrej in pojej, zaposleni delajo v naravnost katastrofalnih higienskih pogojih. “Nimajo ustreznih delovnih oblek in so pod nevzdržnimi obremenitvami,” še pojasnjuje vir.

Zaradi slabih higienskih pogojev naj bi trgovska veriga Lidl na podlagi internega pregleda higienskih standardov prekinila s prodajo nekaterih prehrambenih izdelkov, ki jih je Eta izdelovala za Lidlovo znamko. “Kontrolo o tem so izvedli, ker so navkljub standardu IFS zaznali katastrofalne higienske pogoje, zato so prekinili sodelovanje na tem področju,” je zatrdil vir. Zaradi slabih delovnih pogojev je večina domačih delavcev že zamenjala delodajalca, saj naj bi bili delavci tudi prekomerno obremenjeni.

Foto: STA

Koniča in Musar sta stara znanca 
Vir nam je pojasnil, da naj bi družba ETA Kamnik za pridobitev standarda IFS najela presojevalca iz Srbije, ki naj bi svoje delo opravil nestrokovno. Slabe higienske pogoje naj bi ta enostavno spregledal in podjetju s podelitvijo standarda IFS omogočil nadaljnjo prodajo. Ker gre za resne obtožbe, smo se očitke odločili preveriti pri direktorju podjetja Marku Koniču,  čigar ime se pojavlja, ko je govora o poslovanju Aleša Musarja.

Ustanovitelj podjetja ETA Kamnik, d.o.o. je družba AG, družba za investicije d.o.o. (gre za krovni finančni holding v imperiju trojice Musar-Rok Habinc-Konič), katere ustanovitelj je po javno dostopnih podatkih MM ALPHA INVESTMENT iz Podgorice v Črni gori. Tako smo prišli do podatkov, da sta Konič, direktor ETE, in mož Nataše Pirc Musar stara znanca na področju privatizacije nekoč državnih podjetij. O tem je sicer že pred leti pisal SIOL.net, ko so se razpisali okrog razkosanja podjetja SCT Strojegradnje, ki je v najboljših časih zaposlovalo okrog 200 ljudi, nato pa je to šlo v franže. Musar je sicer pred slabimi desetimi leti s Habincem in Koničem, s katerima je pred tem delal v investicijski družbi Aktiva, ustanovil podjetje S. T. Hammer. Svoj delež v omenjenem podjetju pa je Musar leta 2016 prodal Koniču in se usmeril v delovanje okrog podjetja Ruska dača. To je bilo mogoče, saj je podjetje S. T. Hammer, ki je bilo na samem vrhu hobotnice, obvladovalo premoženje v vrednosti več deset milijonov, do katerega so se dokopali s preprodajami lastnih deležev, kupom finančnih transakcij itd. Navedbe vira smo se na račun povezav odločili preveriti tudi pri Musarju, da ugotovimo, če je ta z njimi seznanjen in kako jih komentira. Ko dogovore prejmemo, jih objavimo naknadno.

Foto: posnetek zaslona

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine