0.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Janez Janša se je srečal z županoma Bovca in Trbiža ter s predsednikom deželne vlade Furlanije – Julijske krajine

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Predsednik vlade Janez Janša se je skupaj z notranjim ministrom Alešem Hojsom in poslancem Danijelom Krivcem srečal s predsednikom deželne vlade Furlanija – Julijska krajina Massimilianom Fedrigo. Srečanja sta se udeležila tudi župana občin Bovec in Trbiž Valter Mlekuž in Renzo Zanette, podžupan občine Bovec Miro Bozja in zadolžen za mednarodno sodelovanje pri občini Bovec Milan Štulc, ki je potek srečanja tudi koordiniral. Ob tej priložnosti je beseda tekla tudi o projektu Galeria  di Bretto, o čezmejnem smučišču Kanin-Sella Nevea in o obnovi predora ter ceste pri Rabeljskem jezeru proti Predelu.

V sredo, 5. januarja, sta se na pobudo in v organizaciji občin Bovec in Trbiž v Žabnicah srečala predsednik vlade Janez Janša v družbi notranjega ministra Aleša Hojsa ter poslanca v državnem zboru Danijela Krivca in predsednik deželne vlade Furlanija – Julijska krajina (FJK) Massimiliano Fedriga v družbi podpredsednika Sveta Regije FJK Stefana Mazzolinija.

Srečanja so se udeležili tudi župana občin Bovec in Trbiž Valter Mlekuž in Renzo Zanette, podžupan občine Bovec Miro Bozja in zadolžen za mednarodno sodelovanje pri občini Bovec Milan Štulc, ki je potek srečanja tudi koordiniral, so še sporočili iz občine Bovec. V dopoldanskem času sta Janša in Hojs v družbi Bozje na povabilo Promoturisma FVG najprej preizkusila progo na Sv. Višarjah, dobrodošlico na smučišču pa sta jim zaželela župan Zanette in direktor smučarskih centrov Trbiž, Sv. Višarje in Sella Nevea, Alessandro Spaliviero.

Foto: Občina Bovec

Neformalno srečanje je potekalo v restavraciji Al Vecchio Skilift v Žabnicah, ob tej priložnosti pa je med drugim beseda tekla tudi o projektu Galeria  di Bretto, kot je bil uradni naziv skupnega projekta občin Trbiž in Bovec za povezavo Rablja (Cave del Predil) na italijanski in Loga pod Mangartom na slovenski strani skozi rabeljski rudnik in “štoln” v Logu pod Mangartom. Oba predsednika sta se zavzela za nadaljevanje aktivnosti za izvedbo zastavljenega projekta, s katerim na prvi kandidaturi za evropska sredstva občini na razpisu Interreg nista uspeli.

Foto: Občina Bovec

Glede čezmejnega smučišča Kanin-Sella Nevea so skupaj ugotavljali tudi, da je nesmiselno omejevati prehode, saj imata Slovenija in Regija FJK enake ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Zato je predsednik Fedriga obljubil, da bo Promoturismu predlagal ponovno uvedbo enotne smučarske vozovnice za obe smučišči, kot je to veljalo pred epidemijo.

Pogovori tudi o obnovi ceste proti Predelu

Krivec je Fedrigi predlagal tudi, da bi bilo ob Anasovi investiciji obnove predora pri Rabeljskem jezeru smiselno bolje urediti tudi cesto proti Predelu oziroma Sloveniji, ker je ta na nekaterih odsekih dokaj ozka, ob tem pa mu je predstavil tudi že zaključene in za naslednja leta načrtovane ter že potrjene investicije na slovenski strani od Predela do Loga pod Mangartom.

Foto: Občina Bovec

Ob koncu srečanja je župan občine Bovec Mlekuž predsednika FJK Fedrigo povabil v Bovec, da bo v živo videl tudi investicije v ceste na slovenski strani Predela, še bolj pa zato, da bo bolje spoznal smisel in pomen projekta povezave Rabeljskega rudnika z Logom pod Mangartom v turistične namene. Seveda pa tudi zato, da spozna Bovec in vsaj del Bovškega. Fedriga je povabilo z veseljem sprejel.

Foto: Passzzle

Tako Janša kot Fedriga sta srečanje ocenila za zelo koristno, prav posebej pa sta pohvalila odlično in vzorno čezmejno sodelovanje občin Bovec in Trbiž oziroma obeh županov ter tudi sodelovanje občine Bovec z občinami Kluže, Rezija in Čenta.

Foto: Občina Bovec

Ob slovesu se je trbiški župan Zanette predsedniku Janši, ministru Hojsu in poslancu Krivcu za udeležbo zahvalil z monografijo o Trbiškem, bovški župan Mlekuž pa je simboličnim darilom, dobrotami z Bovškega, obdaril udeležence s strani FJK, predsednika Janšo in ministra Hojsa. Od Janše je župan Valter Mlekuž prejel jubilejno kravato ob 30. obletnici samostojne Slovenije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine