19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

(ILIRSKA BISTRICA) Podpisane izvajalske pogodbe za povezovalni vodovod Ilirska Bistrica – Rodik

Piše: C. R.

Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak se je udeležil slovesnega podpisa izvajalskih pogodb za povezovalni vodovod Ilirska Bistrica – Rodik, ki bo izboljšal vodooskrbo na območju Brkinov.

Z investicijo bo iz javnega vodovoda zagotovljena varna oskrba s pitno vodo za več kot 10.000 prebivalcev občin Ilirska Bistrica, Hrpelje – Kozina in Divača, na novo pa bo na vodovodni sistem priključenih 272 prebivalcev občin Ilirska Bistrica, Hrpelje – Kozina in Divača. Ocenjena vrednost projekta je 23 milijonov evrov. V vrednosti 12,3 milijona evrov ga sofinancirata EU iz Kohezijskega sklada in Republika Slovenija.

Minister mag. Vizjak je poudaril, da gre za pomemben projekt, ki bo tem krajem in njihovim prebivalcem prinesel pomembno vrednoto – to je zdrava pitna voda. Opozoril je, da to ni edino območje v državi, kjer vsi ljudje še nimajo dostopa do zdrave pitne vode.

Pri tem je izpostavil aktualen primer Anhovega in povedal, da je Ministrstvo za okolje in prostor že navezalo stik z Občino Kanal ob Soči in začelo sodelovati pri zagotovitvi novega vodnega vira. Dogovorjeno je, da bo občina v letu 2022 pridobila dokumentacijo, MOP pa bo investicijo sofinanciral v višini najmanj 50 odstotkov. Minister mag. Vizjak je zagotovil, da bo projekt uresničen v najkrajšem možnem času ne glede na to, ali bosta v Državnem zboru sprejeti dopolnili opozicije, s katerima bi občini Kanal ob Soči v proračunu zagotovili dodatna sredstva za nov vodni vir.

Glede vodooskrbe slovenske Istre, ki se že desetletja sooča s pomanjkanjem vode, je znova minister mag. Vizjak poudaril, da ta projekt ne bo izveden, če bo kakorkoli negativno vplival na naravo ali okolje v smislu, da ga zaradi teh vplivov ne bo mogoče izvesti. Projekt novega vodnega vira za slovensko Istro in kraško zaledje bo izveden samo v sodelovanju in sobivanju z lokalnim okoljem, naravo, Škocjanskimi jamami in vsem ostalim na tem območju, je zagotovil.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine