17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

»Gorišnico je treba zbuditi«

Piše: Marjeta Bogataj

Pogovarjali smo se z Jankom Ranflom, kandidatom SDS za župana občine Gorišnica.

Občina Gorišnica leži na Ptujskem polju, sestavlja jo enajst naselij oziroma vasi. Janko Ranfl prihaja iz Muretincev, je podjetnik, ki že 30 let deluje v Nemčiji. Po katastrofalnih poplavah na porečju Drave se je odločil za vstop v politiko; ustanovil je društvo Severovzhod 2012, od leta 2015 je predsednik občinskega odbora SDS Gorišnica. Pred štirimi leti so bili na lokalnih volitvah zelo uspešni, saj so imeli tri kandidate za občinski svet in vsi so bili izvoljeni – za župansko kandidaturo se takrat še niso odločili. Tokrat so se, in kot pravi sogovorec, o zmagi ne dvomijo. Poleg župana se na volitve podaja osem kandidatov za občinski svet, v katerem pričakujejo večino.

Demokracija: Gospod Ranfl, 5. novembra je minilo 10 let, odkar je reka Drava zaradi povečanega pritoka iz Avstrije začela poplavljati, nastala je velika škoda. Takrat ste stopili v akcijo!?

Ranfl: Da, ljudje so izgubili premoženje, iz občine pa ni bilo nobenega posluha, zato sem za pomoč ljudem ustanovil humanitarno društvo Severovzhod 2012. Društvo si prizadeva za protipoplavno varnost pri nas in se ukvarja tudi s tožbami proti podjetju Verbund, upravljavcu elektrarn na avstrijski strani. Takrat sem predlagal, da gremo vse oškodovane fizične osebe skupaj z občinami v tožbe, a so se občine odločile, da se pridružijo odvetnici Vraničarjevi. Do zdaj je že šest njihovih tožb padlo, tudi Občina Gorišnica je izgubila proti Verbundu. Mi smo uspešni, naše tožbe gredo naprej.

Demokracija: Zakaj ste se odločili kandidirati za župana občine Gorišnica? Zaradi protipoplavne varnosti?

Ranfl: Da, tudi. Razlogov je sicer več. V občini je kultura je »na nuli«, tudi turizma praktično ni; ni ene sobe, kjer bi se dalo prespati. Veliko je možnosti za kmečki turizem. V občini se je delalo predvsem na betonu in asfaltu, zapostavljali pa so se ljudje. Tudi z vidika gospodarskega razvoja je slabo; imamo sicer industrijsko cono, ampak to je le nekaj zgradb, ni razvoja v tej smeri. Enako velja za področje kmetijstva. Na splošno ni dovolj posluha občine.

Demokracija: Katere bodo vaše prednostne naloge?

Ranfl: Na vseh področjih – gospodarstvo, kultura, turizem – je treba stvari poriniti naprej. Ustanavljam Sončno zadrugo Gorišnica, ki bo zagotovila električno in toplotno energijo za vso občino, in to po nižjih cenah. Vse je že pripravljeno, prihodnji teden bo ustanovni občni zbor. Zadruga bo poskrbela za cenejšo električno energijo za vsa gospodinjstva, v drugi fazi pa pridejo na vrsto tudi toplotni viri.

Imamo tudi nov športni objekt, ki je stal več kot tri milijone evrov in ga je treba »nahraniti«; treba je narediti koncept, kako bomo vzdrževali občinske zgradbe na splošno.

Demokracija: V 90. letih ste bili aktivni v glasbeni industriji; tudi te izkušnje vam bodo prišle prav.

Ranfl: Na glasbeni sceni sem bil v obdobju 1993–1999. Bil sem menedžer Brendija, Korado & Brendi oziroma Mandarina je bil moj projekt, kakor tudi mlada pevka Moni, ki je prišla, potem ko je odšla Hajdi, pa Davor Radolfi & Ritmo Loco ‎… Izkušnje mi bodo gotovo prišle prav. Letos junija sem v gorišniški občini, kjer že 20 let ni bilo koncerta, organiziral koncert za mlado pevko Doro Šandor in prišlo je okoli 400 ljudi, trikrat več, kot sva pričakovala. To je potrditev, da še vedno znam … Sem pa v preteklosti tudi pet let delal kot direktor zabavnega programa pri Ptujskem karnevalu. Tudi v Gorišnici moramo narediti nekaj podobnega, se že veselim in imam načrte za oživitev starega stadiona. Gorišnico je treba zbuditi tudi v tem pogledu.

Demokracija: Kako je v občini poskrbljeno za mlade, se izseljujejo ali ostajajo?

Ranfl: Mladi ostajajo, ampak meni je v interesu, da se bodo mladi priseljevali, ne samo ostajali. Pri novih gradnjah bi morali biti komunalni prispevki čim nižji, da bi več družinam omogočili stanovanja. Če nam bo uspelo povečati število prebivalstva, bo tudi občina bogatejša in bo imela več sredstev za razvoj.

Demokracija: Seveda so poleg stanovanj pomembna tudi delovna mesta.

Ranfl: Tako je. Potrebna je nova industrijska cona, lokacijo imam že v mislih. Primerna bo, če bo zgrajena hitra cesta Ptuj–Ormož, ki jo gradijo že 20 let … Če pa te ne bo, bomo poiskali alternativo.

Na vseh področjih so velike možnosti za razvoj občine. Imamo veliko kmetijskih površin in samooskrba je vedno bolj pomembna. Veliko dela nas čaka na področju poplavne varnosti, treba je sanirati strugo Drave med jezom Markovci in hrvaško mejo. Bila so na voljo državna sredstva, a se niti ena občina ni prijavila. To me je še spodbudilo h kandidaturi. Tudi požarna varnost v občini je na psu, saj pol hidrantov ne deluje, zapostavljena je tudi prometna varnost … Ogromno stvari je treba urediti. Ne nazadnje tudi restavrirati spominske plošče iz prejšnjega stoletja, ki so na cerkvi, in urediti pokopališče, kjer je treba postaviti žarni zid.

Demokracija: Kako boste volivce prepričali, da vas volijo?

Ranfl: Stavim na osebni stik, na sistem »od vrat do vrat«, da vsakemu volivcu lahko odgovorim na vprašanja. Stisk roke je moj moto za uspeh na teh volitvah.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine