18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

(GORIŠKA REGIJA) Največji zaposlovalec v Srednji Soški dolini veliko pozornost namenja mladim

Piše: C. R.

V edini cementarni v Sloveniji, ki sodi tudi v sam vrh najsodobnejših evropskih cementarn, želijo mladim ponuditi priložnost zaposlitve z možnostmi sodelovanja pri razvoju podjetja, poklicne poti, delovanja v mednarodnem okolju, soustvarjanja zelenega prehoda ter sodelovanja z vrhunskimi domačimi in tujimi strokovnjaki. S tem namenom že od leta 2014 aktivno štipendirajo – trenutno imajo 23 štipendistov, uspešno pa so jih zaposlili že 6.

Podjetja se v zadnjem času soočajo s posebnimi izzivi pri zaposlovanju tehničnih kadrov, pri njihovem iskanju pa se zato posložujejo tako uveljavljenih modelov kot novih, inovativnih pristopov. Mednje sodi štipendiranje, s pomočjo katerega v Salonitu Anhovo dijakom in študentom iz regije, ki se izobražujejo na tehničnih šolah, omogočijo pridobitev željene izobrazbe ter možnost zaposlitve in razvoja kariere v ekipi strokovnjakov. Na poti zelenega prehoda cementarne načrtujejo tudi nova delovna mesta, zato igra vpeljevanje in izobraževanje mladih na tem področju pomembno vlogo.

Že vrsto let sodelujejo z osnovnimi šolami in obenem promovirajo pomen tehničnih poklicev za gospodarstvo, kjer sodelujejo tudi s Severno Primorsko gospodarsko zbornico. Uvajanje štipendistov je celostno – postopno jih vključujejo v delovne procese, kjer se seznanijo z delom in delovnimi navadami, pomembno pa je tudi navezovanje stikov s sodelavci. Mladi talenti dobijo med poletnimi počitnicami priložnost praktičnega usposabljanja, kjer spoznavajo svoj bodoči poklic pod vostvom mentorjev.

Salonit Anhovo. (foto: arhiv Demokracije)

V skupini Salonit je danes 360 zaposlenih. Predstavlja največjega zaposlovalca v Srednje Soški dolini, saj vsak deseti delovno aktivni krajan občine Kanal ob Soči dela pri njih. Kako pomembno je gradbeništvo na področju zaposlovanja dokazuje velik multiplikacijski učinek delovnih mest. Eno delovno mesto v cementarni zaradi kapitalske intenzivnosti proizvodnje cementa namreč ustvari do 5 posrednih delovnih mest, od dobaviteljev opreme, vzdrževalcev, prevoznikov itd.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine