22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

(FOTOGALERIJA) Občina Brežice skupaj z DRSI rešuje nevarno zožitev ceste v Podgračenem

Piše: C. R.

Investicija, ki jo skupaj izvajata Občina Brežice in Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI),  se uspešno izvaja in bo končana do roka. Kot pravi župan Občine Brežice Ivan Molan, si je občina prizadevala za ureditev tega nevarnega odseka državne ceste vse od izgradnje avtoceste. Eden od najpomembnejših ciljev skupnega projekta občine in direkcije je odpraviti nevarno zožitev na državni cesti R3-675 v Podgračenem, prostor za razširitev so izvajalci pridobili z umestitvijo podpornih zidov. Projekt prinaša povečanje prometne varnosti z izgradnjo površin za pešce, avtobusnih postajališč in ureditvijo vozišča. Vrednost pogodbe za rekonstrukcijo ceste in gradnjo pločnika znaša 744.830,23 evrov – od tega bo direkcija prispevala 563.835,86 evrov, delež občine pa znaša 180.994,37 evrov.

Povečanje prometne varnosti na tem odseku ceste bo projekt zagotovil z odpravo ožine, izgradnjo pločnika, ureditvijo avtobusnih postajališč, izgradnjo cestne razsvetljave, ureditvijo odvodnjavanja in ustrezno prilagoditvijo infrastrukture, kjer so ponekod zaradi utesnjenosti trase izvedeni oporni zidovi.

Na gradbišču je potrebno do zaključka projekta še izvesti dela na pločniku, na javni razsvetljavi, pripraviti in urediti je potrebno še avtobusna postajališča z montažo nadstrešnic, postaviti ograjo ter v sklepni fazi še asfaltacijo zgornjega sloja asfalta ter urediti zaključna dela v smislu humuziranja. Kot pravijo pri izvajalcu del, podjetju Gradnje d.o.o., Boštanj, bodo vsa dela končana do pogodbenega roka to je do konca oktobra 2022.

V občini Brežice poteka 92 km državnih cest, zato je pri obnovi državnih cest in gradnji pločnikov izjemno pomembno dobro sodelovanje in uskladitev prednostnih nalog med občino in Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI). Direkcija zagotavlja sredstva za obnovo državnih cest, sredstva za gradnjo pločnikov ob državnih cestah pa mora zagotoviti občina iz naslova lastnih sredstev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine