16.5 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

Evropski teden mobilnosti v Mariboru: v ospredju promocija varčnih poti

Piše: STA; C. R.

V Mariboru bodo v okviru Evropskega tedna mobilnosti, ki se bo odvijal med 16. in 22. septembrom, med drugim potekale predstavitve trajnostnih oblik mobilnosti. Pri Osnovni šoli Toneta Čufarja bodo za nekaj časa zaprli cesto in na njej izvedli medgeneracijske dogodke s poudarkom na spodbujanju zdravih in okolju prijaznih načinov prevoza.

Evropski teden mobilnosti se odvija pod okriljem Evropske komisije od leta 2002 in Maribor pri njegovi izvedbi sodeluje od samega začetka. Letos bo v ospredju promocija potovalnih načinov, ki so bolj zdravi, manj škodljivi in manj potratni od vožnje z avtomobilom, kar poudarja tudi letošnja tema tedna mobilnosti – Varčne poti.

Kot izhaja iz programa načrtovanih dogodkov v Mestni občini Maribor (MOM), bo tamkajšnja Univerzitetna športna zveza pripravila 18. prireditev ZZRolano mesto, v okviru katere se bodo ljudje lahko popeljali z rolerji ob glasbeni spremljavi po mestu. Športna zveza Maribor pa v okviru projekta Maribor v gibanju načrtuje dve tekaški prireditvi.

Mariborska kolesarska mreža ponovno pripravlja “zajtrk za kolesarje”, na srednji gradbeni šoli bodo strokovnjaki predavali o nujnosti izvajanja projektov v sodelovanju z naravo. Pri tehniških fakultetah na Smetanovi bodo med drugim predstavitev sistema souporabe avtomobilov ter delavnice za osnovnošolce in dijake.

V organizaciji Regionalne razvojne agencije (RRA) Podravje – Maribor bo potekal kolesarski izlet po Dravski kolesarski poti od Ormoža do Maribora, Umetnostna galerija Maribor (UGM) pa bo sodelovala z organizacijo kolesarjenja med umetniškimi skulpturami po mestu, pri čemer bodo opominjajo tudi na drevesa, ki rastejo ob njih.

Svet invalidov MOM bo s parkiranjem invalidskih vozičkov osveščal o neupravičenem parkiranju vozil na mestih za invalide, svet starejših pa bo organiziral ogled večnadstropne stavbe brez dvigala ter ob tem spregovoril o težavah, s katerimi se soočajo starejši občani in občanke.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine