18 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Destinacija Jeruzalem Slovenija

Jeruzalem Slovenija s svojim svetim imenom, vinsko cesto, kjer uspevajo vrhunska bela in rdeča vina, s prekrasnimi razglednimi točkami in z romarsko cerkvico upravičeno nosi ime nebeški kraj. Občine Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž s svojimi turističnimi kmetijami, z vinskimi kletmi, gostilnami, gostišči, apartmaji, s počivališči za avtodome, kolesarskimi, jahalnimi, vodnimi in pešpotmi, z naravnimi rezervati, krajinskimi parki in s številnimi muzeji vabijo v svoj objem!

Kolektivna blagovna znamka Jeruzalem Slovenija označuje najvišjo kakovost lokalnih pridelkov, živilskih izdelkov, jedi in pijač, domače obrti, nastanitev, prireditev, hiš vina in turističnih doživetij.

Muzeji

Našo dediščino smo ohranili v mnogih muzejih in muzejskih zbirkah: Stanica-železničarski muzej, Klet muzej Brumen, Košarkina hiša, Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, grad Ormož in Velika Nedelja, gasilski muzej, Spominska hiša dr. Stanka Cajnkarja, Muzej NOB …

Postržjača (Foto: Ciril Ambrož)

Kulinarika

Pridite pokusit naše pogače: gibanice, postržjače, kvasenice, krapce, solenke. Znani smo tudi po okusnem mesu iz tünke in zaseki. Naše bučno olje ni samo za solato, ampak ga polijemo tudi čez lešnikov in vanilijev sladoled.

Da bo vse prej omenjeno še bolj teknilo, ne bo šlo brez našega odličnega vina. Sladokusci lahko izbirajo med šiponom, ki je edina avtohtona sorta naših goric, laškim ali renskim rizlingom, chardonnayem, sauvignonom in belim pinotom, poleg tega pa paleto dopolnjujejo še sivi in modri pinot, traminec, rumeni muškat in muškat otonel, rizvanec, kerner in ranina. Naše gorice spadajo med 5 odstotkov najboljših vinskih leg na svetu.

Bučno olje in meso iz tünke (Foto: Arhiv občine Ormož)

Pohodništvo

Prleške ravnice in gorice vabijo tudi na krajše in daljše sprehode med polja z žiti in makom, gozdovi ter s terasastimi goricami v gričevnatem predelu, ki ponujajo prelepe razglede bližnje in širše okolice.

Na kolesu

Čarobna pokrajina, kjer se ravnica in blago hribovje ponujata kot idealno okolje za šport, je prava oaza za človeka, ki skuša naravo doživeti tudi s kolesa. Imamo številne kolesarske poti, ki se vijejo čez valove vinskih gričev, tečejo čez polja in travnike, vijugajo ob Dravi in potokih, se sukljajo čez dvorišča z gosmi, pripeljejo mimo sakralnih in kulturnih spomenikov in se ustavijo ob odličnih gostilnah, kleteh in turističnih kmetijah.

TIC Ormož izposoja kolesa: imamo 3 električna in 7 navadnih.

Ribnik Savci (Foto: Arhiv občine Ormož)

Ormoške lagune

So naravni ornitološki rezervat, kjer so našteli več kot 200 različnih vrst ptic. Tu je raj za ornitologe, ljubitelje narave in tiste, ki iščejo mir. Družbo pticam delajo vodni bivoli, ki se prosto pasejo in so res nekaj posebnega.

Ribolov

Pravi raj za ribiče sta Savski ribnik in reka Drava. Naši ribniki in reke so bogati s krapi, ščukami, z ostriži, amurji, mrenami, somi in drugimi sladkovodnimi ribami.

(Foto: Arhiv občine Ormož)

Informacije: TIC ORMOŽ, Grajski trg 3, 2270 Ormož, Tel.: 02 741 53 56, [email protected], www.jeruzalem-slovenija.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine