-1.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

»Delujem povezovalno, iščem skupne rešitve za dobre projekte«

Piša: Lea Kalc Furlanič

»Kot župan si bom na prvem mestu prizadeval za transparentno in učinkovito delovanje občinske uprave in konstruktivno sodelovanje vseh občanov,« uvodoma izpostavi 50-letni kandidat za župana občine Žiri Štefan Bogataj.

Demokracija: Se lahko za naše bralce uvodoma na kratko predstavite in poveste, zakaj ste se odločili za župansko kandidaturo?

Bogataj: Izhajam iz Poljanske doline, iz velike kmečke družine, zato dobro poznam trdo kmečko delo in razmere na podeželju. Po končanem šolanju me je pot vodila stran od doma. 23 let sem bil zaposlen v podjetju pooblaščene mreže Volkswagnovih avtomobilov, kjer sem z dodatnim izobraževanjem uspešno sledil razvoju panoge. Z ženo sva v Žireh kupila parcelo in si zgradila dom. Imava hčerko in sina ter dva krasna vnuka. Pred osmimi leti sem se odločil za samostojno podjetniško pot in ustanovil svoj servis vozil. Za kandidaturo sem se odločil na pobudo lokalne skupnosti.

Demokracija: V vaši občini ste prepoznani ne samo kot avtomobilski mojster, temveč tudi kot aktivni dolgoletni član in predsednik Turističnega društva (TD) Žirovski vrh …

Bogataj: Z ženo sva že leta vpeta v lokalnih društvenih dejavnostih, poleg dolgoletnega članstva v TD Žirovski vrh, kjer sem dva mandata predsednik, tudi pleševa pri folklorni skupini Zala. Sem tudi član vokalne in inštrumentalne skupine. Trudimo se ohranjati slovensko kulturo in dediščino. Ponosni smo na 25 let delovanja. V zadnjih letih pa nam je uspelo izpeljati velik projekt – zgradili smo Dom nad Zalo. TD Žirovski vrh je znan po vsaj štirih kakovostnih prireditvah letno: Praznik žetve, Pohod skozi Zalo, Večer slovenskih pesmi in plesov ter Pokošnjica.

Ob novi hiši TD Žirovski vrh že pripravljajo tradicionalne prireditve. (Foto: osebni arhiv Štefana Bogataja)

Demokracija: Zakaj, menite, ste primerni za župansko funkcijo?

Bogataj: V občini Žiri živim že od leta 1997. Lokalna skupnost me je v teh letih prepoznala kot delavnega in poštenega človeka, ki je sposoben prevzeti projekte in jih dobro izpeljati. Vedno se zavzemam za pošteno delo v dobro vseh. V preteklih letih sem dobil pozitivne izkušnje v sodelovanju z občinama Žiri in GVP. In tukaj vse pohvale obema županoma Janezu Žaklju in Milanu Čadežu. Oba me zelo podpirata pri kandidaturi. Žakelj je našo občino v okviru njenih finančnih možnosti dobro vodil, nekaj stvari pa si želim izboljšati. Zdi se mi pomembno sodelovanje s sosednjo občino Gorenja vas-Poljane in z njenim prvim možem Milanom Čadežem. Upam tudi na plodno sodelovanje z obema našima poslancema, Žanom Mahničem in na novo izvoljenim nekdanjim županom Janezom Žakljem.

Demokracija: Kakšen bo vaš način delovanja, če boste izvoljeni za župana? Čemu boste dali prednost?

Bogataj: Ljudje na vodilnih mestih moramo ljudi povezovati, iskati kompromise. Bolj iskati rešitve kot težave. Sicer bi se zelo zavzemal za uspešnejše črpanje evropskega denarja, s katerim bi laže uresničevali številne načrte in reševali potrebe, ki jih v občini imamo. Če v občinskih službah ni primernega kadra, ki bi uspešno peljal razpise za pridobivanje evropskega denarja, obstaja možnost najema zunanjega sodelavca. Predvsem pa je treba imeti projekte že pripravljene, kar seveda terja veliko strokovnega dela. Vsem starostnim skupinam občanov želim ustvarjati dobre razmere za delo in življenje.

Demokracija: Kaj ste v svojem programu najbolj izpostavili?

Bogataj: Poleg transparentnega delovanja je ena prvih točk mojega programa dokončanje prvega dela obvoznice in podaljšanje njeno do industrijske cone, s čimer bi središče kraja razbremenili tovornega prometa. Nujno je sprejetje ustrezne strategije razvoja občine. Naslednje je skrb za gospodarstvo in zagotavljanje ugodnega poslovnega okolja, nujna je posodobitev nekaterih cest in zagotovitev večje prometne varnosti. Ta čas zelo šepa digitalna pokritost. Zelo pomembno se mi zdi tudi pospešeno vlaganje v razvoj manjših zaselkov in podeželja.

Demokracija: Veliko občin si ta čas prizadeva za ustrezno zdravstveno oskrbo in oskrbo starejših. Kako je s tem pri vas?

Bogataj: Pri nas imamo tri družinske zdravnike, tri zobozdravnike, pediatra in fizioterapijo. Pojavlja se potreba po ginekološki ambulanti. Imamo tudi dom za starejše, v katerem je še nekaj mest, vendar šepamo pri dnevnem varstvu in oskrbi starejših. Čeprav je to vseslovenski problem, se ga bomo trudili rešiti.

Občina Žiri ima 5000 prebivalcev in 15 svetnikov v občinskem svetu. (Foto: osebni arhiv Štefana Bogataja)

Demokracija: V občinah, bogatih z naravnimi in s kulturnimi lepotami, kot je vaša, gradijo tudi na dediščinskem turizmu …

Bogataj: Občina Žiri ima čudovite naravne danosti, mogoče se jih premalo zavedamo. Opažam, da je po bližnjih apartmajih nastanjenih vse več tujih gostov, nekateri uživajo v naših lepotah, nekateri pa imajo enkratno izhodišče za ogled Slovenije. Prizadeval si bom za povečanje turističnih zmogljivosti, ki bi občanom prinesle dodaten zaslužek.

Demokracija: Glede na vašo zemljepisno lego bi najbrž tudi kmetijstvo lahko bilo cvetoče.

Bogataj: Prav imate. Žalostno je, da potrošniki kupujejo uvoženo hrano v blagovnicah, naši kmetje pa svoje pridelke pod ceno prodajajo velikim trgovcem. Veriga kmet-potrošnik bi se morala končati v domačem kraju in za vse bi bilo bolje. Potrebujemo dobro tržnico in trgovine z domačimi izdelki.

Demokracija: Zasebna gospodarska dejavnost in županovanje najbrž ne gresta skupaj …

Bogataj: Polovičarstva ne maram, zato bom funkcijo župana opravljal profesionalno.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine