19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Cene parkiranja v občini Piran se bodo krepko zvišale, avtobus iz Fornač odslej brezplačen le še za občane

Piše: STA

Za parkiranje v Portorožu bo v prihodnje treba odšteti več kot doslej, območje plačevanja parkirnine bo večje, obdobje zaračunavanja daljše. Obiskovalci bodo morali za vožnjo od glavnega parkirišča do središča Pirana plačati en evro. Dve parkirišči bosta namenjeni kratkim postankom domačinov, je na današnji seji odločil piranski občinski svet.

V Portorožu bodo po novem parkirnino zaračunavali vse leto. Do zdaj je bilo tako le v središču kraja, po novem pa po vsej dolžini ceste Obala, od nekdanjih skladišč soli Monfort in Grando do prvega krožišča v Luciji, pa tudi na skoraj vseh manjših parkiriščih, kjer je bilo do zdaj ustavljanje plačljivo le od maja do septembra. Parkirnina se bo na tem območju podražila z 1,5 na 2 evra za vsako začeto uro.

Izjema bo parkirišče za stavbo Splošne plovbe, ki ga bodo lahko uporabljali samo stalni prebivalci občine Piran s posebnimi dovolilnicami, čas postanka pa bo omejen na tri ure.

V parkirni hiši Arze se bo cena ure parkiranja zvišala z 1,5 na 2 evra, v ožjem mestnem jedru Pirana s 5 na 6 evrov, v Seči z 1 na 1,80 evra. Manj se bo podražilo parkiranje v Fiesi in Strunjanu. Od zadnjega dviga cen je bila inflacija nekaj več kot 20-odstotna, so pojasnile občinske strokovne službe.

Za avtobuse, ki prihajajo v ožje središče Pirana za potrebe potniških ladij, bodo uvedli dnevne karte s ceno 150 evrov. Ob prihodih ladij za križarjenja so namreč avtobusi zapolnili piransko avtobusno postajo in ustavili javni potniški promet.

Cena abonmajev, ki jih lahko za različne namene dobijo občani Pirana, bo ostala nespremenjena. Občani Pirana bodo imeli tudi prednost pri uporabi avtobusa Fornače-Tartinijev trg. Po uvedbi voznine bodo namreč lahko dobili brezplačne abonmaje.

Kot je poudaril vodja občinskega urada za gospodarstvo in turizem Rok Humar, je bil omenjeni avtobus že od uvedbe namenjen občanom in ne turistom. Tudi slednji pa ga uporabljajo in zato občani, ki se vozijo na delo ali se vračajo od tam, pogosto ne dobijo prostega mesta. Na občini upajo, da se bo z uvedbo plačila to spremenilo. Po besedah Humarja imajo tisti, ki so na dopustu, dovolj časa za desetminutni sprehod do mesta. Omogočili jim bodo tudi brezgotovinsko plačilo vozovnice.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine