2.5 C
Ljubljana
sreda, 6 decembra, 2023

(CELJE) 150 let tradicije-turizma in gostinstva: Hotel Evropa v osrčju Celja

Piše: Vančo K. Tegov

Vstopamo v novo obdobje in obenem praznujemo izjemno prelomnico v panogi gostinstva in turizma – 150. obletnico Hotela Evropa. Sto petdeset let že ta  markantna in ikonična ustanova, ambasada turizma izžareva eleganco in gostoljubnost, očara goste s svojim časovno neuničljivim šarmom in brezhibno storitvijo.

Pridružite se nam na potovanju v preteklost, ko raziskujemo bogato zgodovino in trajno dediščino Hotela Evropa. Ustanova in kraj kje vse kar pride noter postane Evropa, ga zaznamuje, prilagodi  in posrka.

Kako se je začelo

Ob okroglem jubileju so na novinarski konferenci, ki sta jo organizirala Zavod Celeia Celje in podjetje Eurotas hoteli, so bili  predstavljeni  največje mejnike v zgodovini Hotela Evropa, vlogo slednjega v turistični ponudbi mesta danes in dokumentarni film, ki je nastal kot pričevalec stoletja in pol dolge tradicije. Hotel Evropa je eden najstarejših hotelov v Sloveniji in edini mestni hotel v Celju ter edini, ki je kategoriziran s štirimi zvezdicami. V prostorih, kjer sta zakonca Simonišek leta 1877 začela hotelsko tradicijo, se je slednja ohranila vse do danes. Kot je poudaril dr. Borut Batagelj, direktor Zgodovinskega arhiva Celje, je razvoj turizma v Celju, ki so ga nekoč imenovali biser ob Savinji, tesno povezan z zgodovino hotelirstva. »Prvotno se je hotel imenoval Hotel Stadt Wien in že z imenom nakazoval nemški značaj mesta v tistem času. Leta 1902 ga je v upravljanje prevzelo nemško hranilno in posojilno društvo, naslednji pomemben mejnik pa je bilo obdobje med obema svetovnima vojnama. Hotel s 35-imi sobami je takrat prevzel primat v Celju in bil edini uvrščen v drugo kategorijo. Vsi ostali hoteli so bili v tretji kategoriji. Pomembno je tudi, kar priča dokument, ki ga hranimo v arhivu, da vodstvo državne policije leta 1919 zapove, da mora hotel dobiti bolj mednarodno ime. In tako hotel postane Hotel Evropa. Pomembno je poudariti, da  po prvi svetovni vojni hotel in vzdušje postaneta bolj slovanski. Germanskost, ki je bila  očitna v obdobju od nastanka hotela pa do omenjenega obdobja je bilo zelo očitna.

Dnevna soba celjskega gostoljubja

Bistveno je, kaj hotel v mesto prinaša. Ne le z gostinsko in hotelsko ponudbo, ampak kot tradicionalen kraj srečevanja, druženja. Tukaj se srečujejo stari prijatelji, ki sem prihajajo vsak dan, obenem pa nastajajo številna nova poznanstva med ljudmi, ki v mesto prihajajo prvič in se odločijo za hotelsko prenočitev. Hotel Evropa ima odlično lastnost. Gre za prvo stavbo, ki jo vidimo ob simboličnih mestnih vratih ob prihodu z železnice in ki na tak način simbolizira gostoljubnost Celjank in Celjanov,« so bile besede celjskega župana.

Kot je v delu  ki seje nanašal na poslovanje hotela  povedal Aleksander Pintar, alfa in omega samega hotela ter v  hotelski skupini Evrotas, ki jo kot družina imajo v lasti in upravljanje,  da nikoli ne pozabijo  na celjski mestni hotel in  gledajo nanj  kot na ambasadorja svojega celotnega hotelirstva.

Hotel Evropa je s svojo lokacijo v samem srcu Celja in pravzaprav  predstavlja  dnevno sobo celjskega turizma in gostinstva.

Kljub prilagajanju času je Hotel Evropa ohranil zavezo tradicionalnim vrednotam in brezhibni storitvi. Topli nasmeški našega osebja, pozornost do detajlov v vsaki sobi in obilni kulinarični užitki ohranjajo časovno preizkušene tradicije, ki že generacije naše goste osrečujejo in jim pričarajo občutek domačnosti.  V svetu tort in sladic kreativnost ne pozna meja. Od zapletenih oblik do obilice okusov, vsako sladko stvaritev odlikuje edinstven čar. Kljub številnim prefinjenim kreacijam, ki so se v preteklih desetletjih postregle v Kavarni Evropa, je ena sladica ostala nepogrešljiv podpis – Višnjeva torta. Ta okusna mojstrovina je prestala preizkus časa in očarala brbončice generacij s skrbno izbranimi sestavinami in domačo češnjevo kremo.

Ob praznovanju veličastne zgodovine Hotela Evropa tudi z optimizmom  zrejo v prihodnost. Zavezanost zagotavljanju izjemnih izkušenj našim gostom ostaja neomajna, hkrati pa se prilagajajo spreminjajočim se časom,  kljub temu pa  ohranjajo svojo dediščino.

Ta ostane  sled in spomin bolj poglobljen in strnjen so  posneli  dokumentarni film, ki orisuje in pripoveduje zgodbe stoletje in pol trajajoče zgodovine. Ker si delimo kolektivni spomin, je želja n  namen,  da bi film videlo čim več ljudi.

Hotelirstvo in turizem v Celju  ter vse kar ju spremlja morata postati »spiritus movens« dogajanja in okno v svet o  celjski srčnosti in  pristnosti turizma pri nas.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine