8.3 C
Ljubljana
petek, 14 junija, 2024

Brežiški gasilci preverili operativno usposobljenost vseh 31 enot

Piše: C. R.

V soboto, 18. maja, je skoraj 400 gasilcev iz vseh 31 operativnih gasilskih enot prikazalo stanje operativne usposobljenosti skozi različne scenarije požara v objektu na Vadbišču sil zaščite in reševanja  (ZiR) Občine Brežice v Slovenski vasi. Ugotovitve preverjanja usposobljenosti bo Poveljstvo Gasilske zveze Brežice uporabilo za usmerjanje dela na področju usposabljanj ter ocenjevanje prostovoljnih gasilskih društev na področju operative.

Preverjanje usposobljenosti, ki sta jo nadzirala in ocenjevala inštruktorja iz gasilske šole Ig, si je ogledal tudi župan Občine Brežice Ivan Molan.

Župan se zaveda, kako pomembno je, da so društva operativno usposobljena, zato se je občina pred letu tudi odločila za vzpostavitev in ureditev vadbišča v Slovenski vasi. V letu 2024 občina namenja za gasilce, ki skrbijo za požarno varnost, dobrih 520.000 evrov. Kot je dejal poveljnik Gasilske zveze Brežice Darko Leskovec je naložba občine v vadbišče najbolj koristna naložba v zaščito in reševanje, čeprav so tudi ostale investicije velike in pomembne, saj omogoča praktično izobraževanje. Brežiški gasilci lahko s ponosom rečejo, da so dobro opremljeni, je dodal poveljnik. Gasilska zveza Brežice zaključuje z dolgoročnim načrtom nabave vozil in opreme, v pripravi je naslednji dolgoročni načrt.  V naslednjih 27 letih znaša ocenjena vrednost načrtovanih naložb v opremo, vozila, tehniko ter ostalo 11 milijonov evrov.

Svojo usposobljenost so v soboto preverili gasilci, ki so opravili temeljna in dopolnilna usposabljanja. Kot je dejal poveljnik brežiške gasilske zveze, so zaključili tudi tri usposabljanja: tečaj za nižje častnike, tega je opravilo devet gasilcev, za gasilske časnike se je usposobilo 13  in za operativne gasilce 34 pripadnikov prostovoljnih gasilskih društev. Gasilska zveza Brežice je ena redkih, je poudaril poveljnik, ki letno izvede kar tri vrste usposabljanj.

 O Vadbišču sil ZiR Občine Brežice Slovenska vas

Vadbišče je v Poslovni coni Slovenska vas in gre za ograjen prostor površine 4.400 m2 z asfaltirano dovozno potjo in postavitvenimi površinami 1.300 m2. Na vadbišču se nahajajo poligoni; pomožni objekt, dimna hiša in ruševina katere gasilci koristijo za temeljna in permanentna usposabljanja.  Prav tako tu izvajajo zaključne praktične izpite za nazive gasilec pripravnik, operativni gasilec in višji gasilec.

Trenutne zmogljivosti vadbišča: pomožni objekt predstavlja poligon za pripravo gasilcev za reševanje in gašenje pri požaru v objektu – praktični del vstop v objekt. Dimna hiša – poligon za usposabljanje gasilcev za reševanje in gašenje pri požaru v objektu in upravni objekt vadbišča – praktični del dimna hiša. Obstoječi objekt z kletjo, stopnicami, visokim pritličjem, stopnicami, nadstropjem in balkonom. Objekt ima tri možna vhoda; glavni vhod, pomožni vhod in kletni vhod. Efekt dima se ustvarja z napravami za ustvarjanje dima. Na objektu se gasilci usposabljajo za reševanje in gašenje pri požaru v objektu v improviziranem okolju glede na dim in hrup. Ruševina je poligon za pripravo gasilcev za reševanje in gašenje pri porušitvi objekta – praktični del vstop v objekt skozi jaške ali odprtine in reševanje iz globin ter labirint tunelov, kjer se gasilci seznanijo z možnostmi vstopa v globino porušenega objekta ter izvajajo reševanje iz globin.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine