22.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

(BLED) Volk poklal sedem ovac, kako bo reagiralo pristojno ministrstvo?

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si), C. R. 

Na Bledu se je včeraj zgodil pokol drobnice. Volk je pokončal sedem ovc in jagnjet v zaščiteni ogradi na pašniku, ki je le nekaj deset metrov oddaljen od lastnikove hiše. 

Napad se je zgodil 450 metrov od veslaškega centra na Bledu, kjer je do druge ure zjutraj potekala zabava z glasno glasbo, in 150 metrov od železniške postaje Bled. Pašnik ob kmetiji je dobro grajen, ograja, visoka 130 cm, pa je bila ravnokar obnovljena, so poudarili v Civilni iniciativi 71.

Civilna iniciativa je pred mesecem dni na pristojno kmetijsko ministrstvo in svetovalno službo Kmetijsko-gozdarske zbornice naslovila vprašanje, kaj naj naredimo to pašno sezono. Odgovora doslej nismo dobili. Pasemo očitno na lastno odgovornost in na lastne stroške do popolnega iztrebljenja črede,” so zapisali ob današnjem napadu.

Po poročanju POP TV so tudi v lokalni izpostavi območnega zavoda za gozdove pristojne pozvali, naj ukrepajo čimprej in izdajo odločbo za odstrel. To ni le nevarnost volka za rejne živali, ampak tudi nevarnost za prebivalce, je dejala predstavnica Kmetijsko-gozdarskega zavoda Kranj Tatjana Grilc.

Bo ministrstvo ukrepalo?
Civilna iniciativa 71 je nastala zaradi skupnih interesov pri reševanju problemov na območju treh alpskih dolin – doline Save Bohinjke, Soče in Zgornjesavske doline. Na aprilskem srečanju s predstavniki kmetijskega ministrstva je civilna iniciativa izpostavila problematiko ravnanja v prihajajoči pašni sezoni na gorskih in srednjegorskih območjih, kjer so prisotne velike zveri. Po njihovih navedbah ustreznih smernic niso dobili, medtem ko na ministrstvu trdijo nasprotno, opozorili pa so, da je za upravljanje z zvermi pristojno ministrstvo za naravne vire in prostor.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine