30.7 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

18. novogoriški Festival vrtnic se je začel!

V Novi Gorici in okolici se danes z vodenim ogledom zbirke burbonk začenja 18. Festival vrtnic. Obeležili ga bodo z več dogodki, razstavami, predavanji, tudi kuharskimi in kozmetičnimi delavnicami ter koncertom med burbonkami, prireditve pa bodo potekale vse do 21. maja.

Stalnice festivala, ki mu dajejo kulturni pečat, ostajajo predvsem organizirana vodstva po zbirki burbonk na vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici nad Novo Gorico, ki je letos dopolnila 20 let, in po rožnih nasadih v mestu.

Prvič pa bodo obiskovalci festivala imeli možnost doživeti dan med damaščankami. Na kmetiji Marinič v Vedrijanu v Goriških Brdih bodo udeleženci delavnice lahko v enem dnevu obirali cvetne lističe starinskih vrtnic damaščank, jih destilirali, sodelovali v kuharski delavnici, pa tudi degustirali številne izdelke z vrtnicami in o njih predvsem veliko izvedeli.

Osrednja pomladna mestna prireditev na Goriškem že vrsto let pomaga graditi prepoznavnost mesta vrtnic Nove Gorice in Goriške kot privlačne turistične destinacije, letos s posebno čezmejno noto.

Goriško društvo ljubiteljev vrtnic, ki je ob pomoči družbe Hit organizator prireditve, predlaga vzpostavitev čezmejne rožne poti, dolgo približno 30 kilometrov. To zamisel razvijajo že vrsto let, saj željo povezati nasade vrtnic pod gradom Ozeljan, rožne nasade v Novi Gorici, zbirko vrtnic na vrtu vile Bartolomei v Solkanu, zbirko burbonk na Kostanjevici, vrtnice v Rafutskem parku, zbirko vrtnic v parku Viatori v Gorici ter zbirko vrtnic v Rožaškem samostanu pri Rožacu. Prepričani so, da bi lahko ob poti nastala privlačna ponudba, povezana z vrtnicami – hortikulturne zbirke, ponudba sadik in izdelkov z vrtnicami ter kulinaričnih in sprostitvenih storitev.

Na novogoriški občini pa v približevanju letu 2025 in Evropski prestolnici kulture poudarjajo, da je tudi hortikultura kultura in da na območju obeh mest nastaja prav poseben, z vrtnicami obarvan projekt.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine