9.5 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

ZNP podelil častna priznanja Boruta Meška za leto 2020

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je podelilo častna priznanja Boruta Meška za leto 2020.

Upravni odbor častnega priznanja Boruta Meška se je letos odločil takole:

Častno priznanje Boruta Meška 2020 za življenjsko delo na področju demokratizacije slovenske družbe prejme Janko Maček.

Častno priznanje Boruta Meška 2020 za posebne dosežke na področju medijskega osveščanja slovenske družbe prejme Jurij Paljk.

Častno priznanje Boruta Meška 2020 “novinarska gazela” prejme Luka Svetina.

Zaradi resnih epidemioloških razmer letos nismo priredili javne podelitve priznanj, ampak bomo priznanja prejemnikom poslali po pošti.

ZNP častna priznanja Boruta Meška podeljuje od leta 2011 v spomin na urednika in novinarja Boruta Meška. Častna priznanja podeljuje novinarjem in publicistom, novinarskim ekipam in medijem, ki se ponašajo s strokovnim znanjem, profesionalnim pogumom, demokratično svobodomiselnostjo, kritično distanco in družbeno odgovornostjo. Podeljuje ga tistim, ki so zavezani spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter novinarski etiki.

Obrazložitve:

JANKO MAČEK, prejemnik častnega priznanja Boruta Meška 2020 za življenjsko delo

Janko Maček je bil rojen leta 1931 v Šentjoštu nad Horjulom. Kdor vsaj malo ve o komunistični revoluciji, si lahko predstavlja, kako je ta prizadela njegovo družino, njegovo otroštvo in mladost v domačem kraju. Po mnogih zapletih revolucijskega in povojnega časa je Janko Maček dokončal gimnazijsko maturo, ko je bil star 24 let. Kljub težavam je svojo akademsko pot nadaljeval: po letu in pol vojaščine se je vpisal na germanistiko ljubljanske Filozofske fakultete in diplomiral kot germanist in anglist leta 1963, star 32 let.

Ko so preživeli udeleženci protikomunističnega odpora začeli v letu 1990 ustanavljati Novo Slovensko zavezo, je bil Janko Maček med ustanovnimi člani. In ko je leta 1991 začela izhajati revija Zaveza, je gospod Maček vse od prvih številk dalje prispeval temeljne članke o zgodovini revolucije in domačega odpora proti njej. V Zavezi je posodil svoj glas in javno besedo brezštevilnim človeškim usodam, ki jih je od blizu poznal in jih desetletja nosil v sebi. Mnogim tedaj še živim, še več mrtvim.

Na Notranjskem, Dolenjskem in Gorenjskem je poiskal številne očividce in žrtve revolucijskega terorja, zapisal njihova pričevanja in nam ohranil pota njihovih usod skozi kruti čas slovenske zgodovine. Pri tem je gospod Maček ravnal izjemno resnicoljubno: z natančnostjo svoje germanistične formacije je upošteval in tehtal razne vire in pričevanja z več strani, preverjal, kako o istem dogodku pišejo partizanski pisci, kako tisk iz vojnih let, in tako izrisal podobe revolucijskega časa, ki so še danes veljavne in zanesljive.

Tako je nastalo nekaj izjemnega: s krovnim naslovom »Kako se je začelo« so te raziskave Janka Mačka v več kot 100 številkah Zaveze in v treh knjigah zgradile edinstveni prostor slovenskega spomina. Rubrika »Kako se je začelo« je na eni strani otela anonimnosti in pozabe premnoge človeške glasove, obraze, usode naših prednikov, ki so danes že pokojni, le po zaslugi gospoda Mačka pa njihova beseda živi dalje in čaka v prostorju slovenske javnosti na posluh in srce živečih.

Na drugi strani pa je rubrika »Kako se je začelo« omogočila tistim, ki smo Zavezo željno spremljali, da smo ob raziskavah in pričevanjski besedi Janka Mačka spoznavali izvore in nastanek nepremaganega revolucijskega časa, v katerem še vedno živimo, in smo ob tem spoznavanju, ne da bi vedeli, tudi sami zrasli, se zavedeli svoje zgodovine, zagledali svojo umeščenost v čas in spoznali obličja čudovitih oseb, ki so v tem času utrpele največjo strahoto.

Pokrajino in vasi, ki jih opisuje, je Janko Maček sam prehodil in prepotoval, in ker je v njem tudi pisateljska iskra, se mnogi njegovi članki začenjajo z lepim opisom pokrajine. Eden od njih se začenja s stavkom: »Lepa in slikovita je pot od Ljubljane proti ribniški dolini.« Tako nam je Janko Maček odprl neki svet, ki se prične z lepoto slovenske pokrajine in se konča z ječanjem gozdov ob mučenih in pobitih. Svojo vlogo pri tem je skromno razumel kot vlogo kronista in pričevalca. Toda nam je ustvaril most k razumevanju najtežjega časa slovenske zgodovine.

Zato Združenje novinarjev in publicistov Janku Mačku podeljuje častno priznanje Boruta Meška za življenjsko delo.

 

JURIJ PALJK, prejemnik častnega priznanja Boruta Meška 2020 za izjemne dosežke

Jurij Paljk je bil rojen na Vipavskem, a že od leta 1978 živi v Italiji. Vse od takrat je zelo aktiven član slovenske narodne skupnosti na Tržaškem in Goriškem. Udejstvuje se na zelo raznovrstnih področjih, zlasti pa kot pesnik, prevajalec, novinar in urednik. Zadnji dve desetletji je odgovorni urednik tednika Slovencev v Italiji Novi glas, časopisa, ki si je za svoje temelje že v začetku določil ohranjanje, gojenje in širjenje slovenske besede in samobitnosti, zvestobo svobodoljubni in demokratični misli ter krščanski etos.

Novi glas bralcem daje verodostojno sliko življenja slovenske narodne manjšine v Furlaniji-Julijski krajini, a pomembno sega tudi na drugo stran državne meje, ki je bila pred desetletji prebivalcem tega območja vsiljena. Zato združuje in primorski kulturni prostor dojema kot enotnega, ne pozablja pa niti na slovenske zdomce po vsem svetu. Novi glas poroča, informira, analizira, prinaša svež uvid v dogajanje v družbi. Pomemben doprinos časopisa je tudi naravno prepletanje politike, kulture in vere, ki je v Sloveniji zaradi režimske poškodovanosti – zlasti v medijih – še vedno precej nepredstavljivo. Urednikovanje Jurija Paljka zaznamujejo tudi pomembne tehnične posodobitve – pomemben del svojega delovanja je časnik namreč prenesel na splet, pohvali pa se lahko s sodobno obliko in preglednostjo.

Jurij Paljk živi v kraju Terzo pri Ogleju in je tako vsakodnevno vključen v slovenski, italijanski in furlanski jezikovni prostor, še danes pa je Paljk tesno povezan s kraji, od koder izhaja. Z vsem svojim delovanjem ključno povezuje zamejstvo ne le s Primorsko, ampak z vso Slovenijo. Piše in objavlja v slovenskih medijih v Italiji in Sloveniji, je tudi pesnik, pisatelj in prevajalec. Izdal je več knjig, njegova poezija je prevedena v italijanščino, furlanščino, češčino in angleščino, vključena pa je tudi v več dvojezičnih antologij v Italiji. Za svoje delo na področju kulture in povezovanja slovenskega in italijanskega naroda je prejel odlikovanje vitez Republike Italije.

Poleg naštetega ga odlikujejo kritično razmišljanje o stanju današnje družbe, socialna občutljivost, družbena odgovornost in vztrajno iskanje življenjskega smisla v presežnem. Zlasti pa je zavezan svobodi – svobodi mišljenja in izražanja, kar je za novinarja in urednika ključna in danes tako redka odlika.

Zato mu Združenje novinarjev in publicistov podeljuje častno priznanje Boruta Meška za izjemne dosežke.

 

LUKA SVETINA, prejemnik častnega priznanja Boruta Meška 2020 “novinarska gazela”

Luka Svetina odlikujejo izjemna zagnanost, radovednost, razgledanost in profesionalna širina. Pri 33 letih ima namreč številne izkušnje tako z delom na spletnih medijih, radijskih postajah in seveda televiziji, kjer ga je širša slovenska javnost spoznala kot odličnega notranjepolitičnega novinarja in voditelja televizijskih oddaj. Poleg tega se je dokazal tudi kot športni novinar in komentator športnih prenosov. Vse to priča o tem, za kako vsestranskega mladega medijskega profesionalca gre.
Na televiziji Nova24TV se je v zadnjih letih uveljavil kot eden njenih najbolj prepoznavnih obrazov. Gledalce vsakodnevno navdušuje s svojo jasno in razumljivo razlago kompleksnih družbenih vprašanj in političnih razmerij.

Odlikujeta ga profesionalni pogum in načelnost, saj pogosto odpira teme in svojim sogovornikom zastavlja vprašanja, ki so kljub neprijetnosti tehtna in relevantna. Vedno je znal izpostaviti anomalije v družbenopolitičnem prostoru, pri čemer se ni oziral na to, kako se bodo na to odzvali bodisi samooklicani mnenjski voditelji bodisi predstavniki političnih elit.

Delo novinarja je na slovenskem medijskem prizorišču, ki izstopa po svoji monolitnosti in enoumju, zahtevno. Še posebej za novinarje, kot je Luka Svetina, ki se trudijo kar se da celovito in poglobljeno raziskovati in poročati o dnevnopolitičnem dogajanju. Treba je kljubovati številnim pritiskom in javnim napadom, kar Luka Svetina počne odločno in pokončno.

Še posebej v turbulentnem letu 2020 je Luka Svetina v naši medijski krajini izstopal kot resnicoljuben in zaupanja vreden obraz, ki je navduševal z razkrivanjem ozadij dogajanja v slovenski politiki.

Zato mu Združenje novinarjev in publicistov podeljuje častno priznanje Boruta Meška “novinarska gazela”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine