8.8 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Znanih pet nominirancev za kresnika, med njimi tudi Drago Jančar

Žirija Delove nagrade za roman leta je obelodanila končni izbor petih romanov, ki se potegujejo za kresnika. Žirija je izbrala In ljubezen tudi Draga Jančarja, Vse moje Amerike Štefana Kardoša, Gramoz Florjana Lipuša, Starec in jaz Sarivala Sosiča in Sveti boj Vlada Žabota. Zmagovalec bo znan na kresni večer, 23. junija na ljubljanskem Rožniku.

 

Žirija, ki ji predseduje komparativist in profesor Tone Smolej, je presojala o rekordnem številu romanov. Na seznamu, ki ga kresnikovi žiriji po tradiciji pripravijo na oddelku za slovensko bibliografijo Narodne in univerzitetne knjižnice, je bilo letos namreč na začetku kar 172 izvirnih del z lanskoletno letnico izida. V igri za nagrado so ostale le še tri knjige mariborske založbe Litera in dve knjigi ljubljanske Beletrine, poroča Delo.

Med letošnjimi petimi finalisti so trije, ki so kresnika že dobili, Jančar, Kardoš in Žabot, in en prvenec, ki ga je napisal Sosič. Največkrat, trikrat, je bil doslej nagrajen Drago Jančar. Prvič je slavil leta 1999 z romanom Zvenenje v glavi, leta 2001 je dobil kresnika za roman Katarina, pav in jezuit, leta 2011 pa za roman To noč sem jo videl. Med petimi finalisti se je znašel še leta 1994 s Posmehljivim poželenjem in leta 2009 z Drevesom brez imena, med deseterico nominiranih je bil še leta 2007 z romanom Graditelj.

Kardoš je na Rožniku slavil leta 2008 z romanom Rizling polka, med finalisti je bil kot soavtor romana Sekstant leta 2003, leta 2011 z romanom Pobočje sončnega griča in 2016 z Vetrom in odmevom. Žabot, ki si je nagrado kresnik pred skoraj tremi desetletji zamislil, je kresnika dobil leta 1997 za roman Volčje noči, med nominiranci je bil leta 1995 z romanom Pastorala, 2004 s Sukubom in leta 2011 z romanom Ljudstvo lunja, piše Delo.

Lipuš, najpomembnejši slovenski pripovednik na avstrijskem Koroškem, je bil leta 1992 med petimi nominiranci za nagrado kresnik z romanom Srčne pege, leta 1996 z romanom Stesnitev, 2004 z romanom Boštjanov let.

Lani je kresnika prejel Goran Vojnović za roman Figa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine