4.9 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Znani so filmi tekmovalnega programa celovečercev 69. Berlinala

Znani so filmi tekmovalnega programa celovečercev 69. filmskega festivala v Berlinu. V njem se bo za zlatega in srebrne medvede potegovalo 17 filmov, od tega režijo sedmih podpisujejo režiserke. Mednarodni filmski festival v Berlinu bo potekal od 7. do 17. februarja.

 

V tekmi za medvede sta med drugim film nemškega režiserja s turškimi koreninami Fatiha Akina z angleškim naslovom The Golden Glove in film danske režiserke Lone Scherfig The Kindness of Strangers, ki je tudi otvoritveni film letošnjega Berlinala.

The Kindness of Strangers je sodobna drama, ki prikaže niz najrazličnejših likov, ki se vsak na svoj način spopadajo s tem, kako preživeti zimo v New Yorku. Ko pa trčijo eden ob drugega, najdejo veselje, ljubezen in pozornost, so zapisali organizatorji festivala.

Izraelski režiser Nadav Lapid se bo za medvede potegoval s filmom Synonyms, kitajski režiser Zhang Yimou s filmom One Second, avstrijska režiserka Marie Kreutzer pa s filmom The Ground beneath My Feet.

V tekmi za medvede je tudi film z angleškim naslovom God Exists, Her Name Is Petrunya, ki ga podpisuje makedonska režiserka Teona Strugar Mitevska. Med režiserkami pa so se s svojimi filmi v tekmo za medvede uvrstile še španska režiserka Isabel Coixet s filmom Elisa & Marcela, nemška režiserka Angela Schanelec s filmom I Was at Home, But, poljska režiserka Agnieszka Holland s filmom Mr. Jones in nemška režiserka Nora Fingscheidt s filmom System Crasher.

Francoski režiser Francois Ozon je v tekmi za nagrade s filmom z angleškim naslovom By the Grace of God, turški režiser Emin Alper s filmom A Tale of Three Sisters, kitajski režiser Wang Xiaoshuai s filmom So Long, My Son. Italijanski režiser Claudio Giovannesi se za medvede poteguje s filmom Piranhas, kitajski režiser Wang Quan’an s filmom Ondog, kanadski režiser Denis Cote s filmom Ghost Town Anthology in norveški režiser Hans Petter Moland s filmom Out Stealing Horses, piše na spletni strani Berlinala.

Žiriji bo predsedovala francoska igralka Juliette Binoche. Po besedah predsednika Berlinala Dietra Kosslicka je dobitnica oskarja ena najbolj profiliranih igralk na svetu. Igralka pa je že pred časom povedala: “Veselim se tega posebnega zmenka s celotno žirijo in bom svojo nalogo prevzela z velikim veseljem in skrbnostjo.”

Častnega zlatega medveda bo letos prejela britanska igralka Charlotte Rampling. Na Berlinalu ji bodo posvetili tudi retrospektivo, v sklopu katere bodo prikazali njene najpomembnejše filme, med drugim Nočnega portirja, Bazen in Stardust Memories.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine