3.8 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Zagrebško gledališče mladih (ZKM): Eichmann v Jeruzalemu

Piše: Jože Jan

V soboto, 18. decembra ob 20.00 uri bo v Cankarjevem domu Zagrebško gledališče mladih (ZKM) predstavilo gledališko uprizoritev »Eichmann v Jeruzalemu«. Po mnenju kritike je to ena najboljših uprizoritev hrvaške gledališke produkcije zadnjih sezon. Režira Jernej Lorenci, veliki zmagovalec 51. Tedna slovenske drame.

Igralska ekipa, povsem spredaj odra, tik pred prvimi vrstami, najprej opiše literarne in filmske vire študija (knjiga Eichmann v Jeruzalemu – poročilo o banalnosti zla Hannah Arendt in Lanzmannova deveturna filmska mojstrovina Shoah), razloži njihovo videnje holokavsta in oriše, kako je deloval nacistični stroj smrti. Širši okvir zgodbe prikaže sojenje enemu izmed ključnih hrvaških likov v stroju iztrebljanja Judov, Andriji Artukoviću, nekdanjemu policijskemu ministru NDH, ki so ga ZDA v visoki starosti izročile Jugoslaviji.

Eichmann v Jeruzalemu je prvovrstni gledališki in družbeni dogodek. Na videz skrajno preprosto vstopa naravnost v bolečo uprizoritveno tematiko, v problem zločina, zla in posledic, ki jih prinaša.

Igralci rekonstruirajo pričevanja preživelih, kar spremeni igro v grozljiv opomin na grozote, ki jih človek lahko naredi drugemu.

 

Priporočljivo je, da se pri organizatorju dogodka pozanimate, ali je glede na zadnje ukrepe za preprečevanje Covid-19 prišlo do kakšnih sprememb te predstave.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine