0.7 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Za pustolovce, raziskovalce, radovedneže, mlade in malo manj mlade….

Med knjižnimi novostmi letošnjega leta se je znašlo veliko zanimivih prevodov knjig. Med njimi sta, na primer, knjigi Mesarjeva mandragora Michaela Dora in Bojevniški princi Priscille Shirer&Gine Detwiler, od katerih je prva kriminalka, druga pa pustolovski roman za mlade kristjane, ki sta izšli pri Družini. V razmislek je knjiga Farma Joanne Ramos, pretresa opis zahodne družine, ki želi življenje brez odrekanja v romanu Uspavanka Leïle Slimani, Labirint duhov Carlosa Ruiza Zafóna pa je spet napeta kriminalka (MK). Za tiste, ki imate radi potovanja po domači slovenski zemlji, je tu izjemi Popotnik po Rožu Tatjane Gregorich, izšel pri Celovški Mohorjevi. Med uspešnicami je tudi Sonce med prsti Gabriele Clima Celjske Mohorjeve.

 

Michael Dor: Mesarjeva mandragora

Iz bolnišnice zaspane lorenske vasice so domačega župnika poklicali k Fridi Schmitt, šestindevetdesetletni upokojenki, ki umira. Na prvi pogled nič nenavadnega. Duhovnikovo radovednost je vzbudilo nekaj podrobnosti. Od kod napol zabrisane blatne stopinje v pacientkini sobi? Zakaj so truplo upepelili, še preden bi lahko naredili obdukcijo?
Župnik Nicolas Stock, duhovnik s črnim pasom v judu, ima neverjeten dar opazovanja in analiziranja. V preiskavo je pritegnil dvomečega doktorja Roubillona ter policijsko podnačelnico Armelle Payet. Župnik Stock se je podal na nevarno preiskovanje, v katerem postopoma spoznavamo mračno preteklost stare gospe ter odkrivamo nenavadne stike, ki jih je v mladosti imela z nacističnimi zagrizenci, navdušenimi nad ezoteriko.

Priscilla Shirer&Gina Detwiler: Bojevniški princi. Pustolovski roman za mlade kristjane

Xavier in Evan si včasih skočita v lase, kot je pri bratih povsem običajno. A njun odnos se je znašel na enkratni preizkušnji – v skrivnostni deželi, kjer se morata upreti močnim zlohotnim silam. Ta velika bitka je resnična! Pustolovska zgodba je polna skrivnosti, napetosti in akcije, njena posebnost pa je, da osvetljuje duhovni boj, o kakršnem je apostol Pavel pisal kristjanom v Efezu: »Nadenite si celotno Božjo opremo, da se boste mogli upirati hudičevim zvijačam.«

Joanne Ramos: Farma

Ameriška pisateljica filipinskih korenin Joanne Ramos v neverjetno pronicljivem prvencu ostro napade lažno utvaro družbene enakosti v sodobnem času, kjer je na prodaj vse, tudi materinstvo.

Farma je priložnost. Farma je odskočna deska v boljši svet. Ljudem zagotavlja novo življenje – ultrabogatašem otroka, revnim nadomestnim materam pa visoko plačilo. Za Jane, mlado filipinsko mamico brez moža in brez službe, je Farma rešitev. Za Reagan, izgubljeno ameriško smrkljo brez smisla in cilja v življenju, je beg pred resničnostjo. Toda v Farmi vladajo enaka pravila kot v resničnem svetu, med ljudmi iz različnih okolij zeva enak prepad. In ta prepad je nepremostljiv.

Leïla Slimani: Uspavanka

Francoska pisateljica maroških korenin, je za Uspavanko prejela prestižno Goncourtovo nagrado. Napeta zgodba, ki se sprašuje o materinstvu in starševstvu v sodobni družbi, o povezavi med denarjem in srečo ter o razrednih in kulturnih razlikah, je že pred tem v Franciji postala uspešnica s skoraj pol milijona prodanih izvodov.

Rada bi bila popoln par. Želita si kariere in družine, življenja brez odrekanja. Rešitev najdeta v idealni varuški in njune sanje so naenkrat dosegljive. Vedno bolj in vedno več ji zaupata, otroka postajata nanjo vse bolj navezana, družina od nje vse bolj odvisna. A ne zavedajo se njene ranljivosti, brezen pod gladino, samote, ki grozi, da jo bo požrla. Dokler njihovega doma ne pretrese tragedija. Strašna, in obenem neizbežna.

Jojo Moyes: Dekle, ki si ga zapustil

Tudi pri nas zelo priljubljena britanska pisateljica ljubezenskih romanov nam v novi knjigi pripoveduje vznemirljivo zgodbo o ljubezni v preizkušnjah vojne in izginulih umetninah med vojno.

Nemškega komandanta v okupirani Franciji leta 1916 nadvse očara portret Sophie Lefevre, ki vodi majhen hotel. Naslikal ga je njen mož, ki se bori na fronti. Ko Sophie izve, da so ga zaprli v zloglasno taborišče, sprejme drzno odločitev …  Leta 2006 v Londonu mlada vdova Liv spozna Paula in po dolgem času spet nekoga vzljubi. Ko Paul v njenem domu naleti na sliko, ki jo že dolgo išče in je bila nekoč Sophiejina last, pa se z Liv nenadoma znajdeta na nasprotnih bregovih …

Carlos Ruiz Zafón: Labirint duhov

Katalonski pisatelj je leta 2001 izdal svoj roman Senca vetra in z njim začel znamenito serijo Pokopališče pozabljenih knjig. Sledila sta Igra angela in Ujetnik nebes, Labirint duhov je sklepni, četrti roman kultne serije, ki se bere kot kriminalka.

Skrivnostna Alicia je ena najboljših agentk španske tajne policije. Med opravljanjem posebne naloge naleti na redko knjigo, ki jo pripelje do knjigarnarja Daniela Sempera in Fermína. Skupaj se odpravijo po sledi dolgo zamolčanih grozodejstev iz časa Francove diktature, bralcu pa osvetlijo tudi začetek zgodbe o Pokopališču pozabljenih knjig. 

Malin Persson Giolito: Živi pesek

Živi pesek je avtorici prinesel nagrado za najboljši skandinavski kriminalni roman in  mednarodno slavo, po njem je nastala tudi zelo uspešna televizijska nadaljevanka. Sodeč po navdušenih izjavah kritikov v mnogih pomembnih medijih gre resnično za eno najboljših kriminalk zadnjih let.

Gimnazijo v najprestižnejši stockholmski četrti pretrese množično streljanje. Devet mesecev zatem se začne sodni proces proti osemnajstletni Maji, obtoženi pokola, v katerem sta umrla tudi njen fant Sebastian in najboljša prijateljica Amanda. A kaj se je zgodilo v resnici? Je Maja hladnokrvna morilka ali pa se je po naključju znašla v središču tragedije? Kaj se je v resnici zgodilo? Presenetljivo zamišljen odgovor se pokaže šele čisto na koncu knjige.

Tatjana Gregoritsch: Popotnik po Rožu. Kulturnozgodovinski turistični vodni

Znana avtorica južnokoroških vodnikov Tatjana Gregoritsch je obdelala svoj v nemškem jeziku izdani vodnik Rosentalwanderungen ter ga prikrojila slovenskemu obiskovalcu Roža. Težišče vodnika je slovenska plat doline z dogodki in osebnostmi, ki so jo zaznamovale in jo še zaznamujejo, najsi v kulturi, politiki, športu, znanosti gospodarstvu in še drugod. Seveda nudi vodnik tudi vse splošno zanimive informacije o Rožu z opisom in prikazom pomembnih in privlačnih krajev in točk.
Avtorica je kot vneta popotnica vključila tudi nekaj lažjih pešpoti skozi čudovito pokrajino med Vrbskim jezerom in Karavankami, na katerih se boste seznanili tudi s pomembnimi osebnostmi doline, še posebej slovenskega porekla, in naravnimi lepotami. Postreže tudi s posebnimi informacijami o posameznih občinah, zgodovini, arheologiji in botaniki. Številne fotografije zaokrožajo sliko o čudoviti dolini

Clima Gabriele: Sonce med prsti

Nagrajeni roman vodi mladega in manj mladega bralca skozi razburljivo pripoved o nenavadnem začetku prijateljstva dveh najstnikov (težavnega šolarja in invalida) v najbolj občutljivih letih, ob tem pa se bralec sooči z »drugačnostjo«, ki vendarle spreminja sodobni svet na bolje in ga bogati.

Dario je star šestnajst let. Njegovi učitelji vedo povedati, da je res tako »težek tip«, da mu niso kos. Živi sam z materjo, s katero se pogovarja malo ali nič. Sicer je ona kriva, meni Dario, da je oče zapustil družino, ko je bil on še majhen. V šoli so se po že brezštevilnih »borbah« z Dariom odločili, da ga res pošteno kaznujejo in mu odredijo delo v servisu, ki organizira spremljanje invalidnih dijakov. Tako Dario spozna Andyja, ki je priklenjen na invalidski voziček in se tudi ne zmore sporazumevati z zunanjim svetom. 

Dario in Andy. Ne bi si mogla biti bolj različna. In vendar nenavadna dogodivščina on the road povsem podre vse stereotipe sodobnega potrošniškega sveta in splete med njima prijateljstvo, ki je lahko zgled tudi odraslim …

Gabriele Clima je za svoj mladinski roman Sonce med prsti leta 2017 prejel italijansko Andersenovo nagrado za najboljšo knjigo za mlade bralce nad 15 let.
 

Zadnje novice

Sorodne vsebine