7.9 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Voden ogled po razstavi Robot.si: Začetki slovenske industrijske robotike

Piše: Jože Jan

V nedeljo, 28. novembra ob 11. uri bo v Tehnološkem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki voden ogled razstave »Robot.si: Začetki slovenske industrijske robotike«.

Na občasni razstavi muzej išče odgovore na vprašanje, kaj je robot, in pojasnjuje izvor besede z legendarnim Čapkovim dramskim besedilom, zlasti pa predstavi začetke slovenske industrijske robotike. Na ogled bo edinstvena zbirka s področja industrijske robotike, ki jo hrani muzej. Ogled je primeren za vso družino in traja 30 do 45 minut.

Tehniški muzej Slovenije se nahaja v zgodovinskem poslopju v Bistri pri Vrhniki. Prvi znani podatki o kraju segajo v rimsko dobo. Prvi pravi razcvet pa je Bistra doživela kot kartuzijanski samostan. Prvi kartuzijanski menihi so na Kranjsko prišli okoli leta 1220.  Bistra (lat. Vallis iocosa) je bila poleg Žič (1160), Jurkloštra (1170) in Pleterij (1407) ena izmed štirih kartuzij na slovenskem ozemlju. Jedro samostana je bila značilna enoladijska cerkev iz 13. stoletja z malim križnim hodnikom, ob katerem so bili skupni prostori. Cerkev, porušena leta 1808, je stala tam, kjer se danes dvorišče odpira proti parku.

Leta 1782 je habsburški cesar Jožef II. izdal odlok o razpustitvi samostanov. Menihi so zapustili Bistro. Leta 1826 je posest kupil trgovec in tovarnar Franc Galle, ki je vtisnil Bistri podobo graščine. Po drugi svetovni vojni je bila graščina nacionalizirana in v njej je leta 1951 muzej dobil svoje prostore.

Namen Tehničnega muzeja Slovenije je evidentiranje, zbiranje, urejanje, hranjenje, varovanje, posredovanje in zaščita tehniške dediščine, povezane z razvojem obrti in industrije na slovenskih tleh. Danes ima muzej več kot 6000 m2 razstavnih površin.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine