10.5 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Virtualna otvoritev razstave »Trn« slovenskega fotografa DK v Škofji Loki

Piše: Jože Jan

V Galeriji Ivana Groharja v Škofji Loki se bo z razstavo »Trn« predstavil znani slovenski fotograf DK. Zaradi epidemioloških razmer bo otvoritev v sredo, 26. januarja ob 18.00 virtualna, z objavo videa na spletni strani in družbenih omrežjih. Razstava bo odprta za ogled od 27. januarja do 20.marca 2022.

Serija »Trn« je nastala v produkciji Strip Core/Forum Ljubljana in v sodelovanju z Mestno galerijo Ljubljana že leta 2002 in je zdaj prvič postavljena na ogled v Škofji Loki. Fotograf DK je konceptualno zgodbo zasnoval na podlagi večletnega dokumentiranja v prostorih na Metelkovi, projekt »Trn« pa je bil takoj po svojem nastanku uvrščen na glavno razstavo festivala Noordelicht na Nizozemskem leta 2002, uspešno pa je bil tudi predstavljen na odprtju mednarodnega festivala Refract v Beogradu leta 2006, v Fotogalerie Wien na Dunaju leta 2013 ter v mnogih slovenskih krajih.

Serijo »Trn« sestavlja 20 fotografij v velikem formatu, ki odstirajo avtorjev pogled na dogodke in protagoniste izrazito specifične »underground« scene na Metelkovi.

DK je eden najvidnejših slovenskih fotografov srednje generacije. Prva asociacija na umetniško ime DK se še vedno navezuje na ikonične portrete z Metelkove. Sicer pa gre za izkušenega in uveljavljenega fotografa, ki skozi celotno kariero razvija zanimanje na različnih področjih fotografije: od dokumentarne, reportažne, do čiste abstrakcije.

DK je magistriral na sloviti fotografski šoli (FPS) v Münchenu. Že več kot trideset let deluje kot član umetniško-kulturnega kolektiva Strip Core. Svoje delo je nedavno predstavil na fotografskem sejmu Photo Basel, v dunajski Fotogalerie in v ljubljanski Galeriji Jakopič.

Galerija Ivana Groharja leži v starem mestnem jedru Škofje Loke in velja za enega od osrednjih razstavišč likovne umetnosti na Gorenjskem. Razstave v galeriji niso stalne, zato vedno ponuja kaj novega. Poudarek je na kakovostni umetnosti in lokalnih avtorjev, želi pa tudi vzpodbuditi dialog med tradicionalnim in modernim.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine