15.4 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

VIKEND BRANJE: Duša vodenja

Deepak Chopra: DUŠA VODENJA

Še nikdar nismo tako močno potrebovali razsvetljenega voditelja, kot ga potrebujemo zdaj. Prav gotovo je ta refren mogoče slišati že stoletja, pa vendar. V drugem desetletju 21. stoletja je človeštvo grožnja za lasten obstoj. Slepo namreč spodkopava nosilne stebre okolja, ki oskrbujejo naše življenje.
V iskanju rešitev za velike težave našega časa se ne moremo več obračati na oblast, pa naj bo še tako dobronamerna, ali na kogar koli drugega – razen sami nase. Pa še pri zanašanju nase moramo seči globlje kot le do neprestanega vpitja ega, globlje od logike in razuma, vse do mirnega prostora v sebi: do kraljestva duše.
Tukaj si lahko začnemo zastavljati vprašanja, ki dajejo našemu življenju pomen. Kdo sem? Zakaj sem tukaj? Kako naj prisluhnem nežnemu hrepenenju duše, da bi izpolnil svoj življenjski cilj in kaj spremenil? Da bi na ta vprašanja odgovorili po svojih najboljših močeh, mora vsak izmed nas prevzeti vlogo voditelja in odgovornost – najprej za vodenje svojega lastnega življenja in šele potem za interakcijo z drugimi: na delovnem mestu, doma in povsod drugod.

Odlomek iz knjige. Klasični znak, da človek vodi iz duše, je, da se preneha naprezati in pusti življenju teči svojo pot. V vzhodnjaških duhovnih tradicijah se ta pristop včasih imenuje »nedejavnost«, ki naj bi bila močnejša od delovanja. Ko opravljate nedejavnost, lahko pravzaprav dosežete več z manj. Nedejavnost ne pomeni, da ne počnete ničesar. Predstavljajte si, da ste na športni prireditvi, kot je nogometna ali košarkarska tekma. Nastopil je vznemirljiv trenutek, možnost za gol iz enajstmetrovke ali koš v zadnjih sekundah tekme. Igralec na igrišču se zaveda, da je vse odvisno od njega. Njegova telo in um sta na vrhuncu pozornosti. Dogodki se odvijajo tako hitro, da je razlika med uspehom in polomom stvar delca sekunde. Športniki pravijo, da v takšnih situacijah včasih preidejo v posebno stanje. Kljub napetemu trenutku so izjemno sproščeni. Oglušujoč hrup množice izgine, zamenja ga tišina. Igralec je miren in popolnoma prepričan je, da bo strel ubranil. Včasih se počuti, kakor da bi le spremljal svoja dejanja, kot da sploh ne bi bil tam in kot da je žogi usojeno prileteti na določeno točko v času in prostoru. Gledalci na tribunah ne opazijo, da je igralec v posebnem stanju. Zunanje stanje se ne spremeni, znotraj pa se je izkušnja dramatično spremenila. Naprezanje se je spremenilo v dopuščanje. Delovanje je prečkalo nevidno mejo in postalo nedejavnost. Prehoda v posebno stanje ni mogoče napovedati, lahko pa se naučite izpolniti ustrezne pogoje zanj.

Knjigo lahko naročite tukaj.
http://vseknjige.si/prirocniki/dusa-vodenja/

Sarah Brewer: JEJ DOBRO, BODI LEPA
Avtorica nam razkriva svoje prehranske in lepotne skrivnosti, s katerimi premagamo pogoste lepotne težave, pri čemer izhaja iz prehranske medicine. Svetuje, kaj jesti in česa ne, da bomo ohranili svojo lepoto od notranjosti navzven.

Knjigo lahko naročite tukaj.
http://vseknjige.si/prirocniki/jej-dobro-bodi-lepa/

Christine Watson: 500 SOKOV IN SMUTIJEV
Je edina knjiga z recepti za zdrave napitke, od izdatnega zajtrka do poletne razvade. Uvodno poglavje prinaša osnovne podatke za pripravo sokov in smutijev: opremo, tehnike, sestavine in predloge za nadomestne sestavine.

Knjigo lahko naročite tukaj.
http://vseknjige.si/prirocniki/drugi/500-sokov-in-smutijev/

Ivan Sivec: PUSTOLOVŠČINA OB SOČI
Erjavčeva družina se s Tininim fantom Valom odpravi na kmečki turizem v Posočje. Ob Soči, na njej in nad njo doživijo vse predpisane adrenalinske trenutke na raftingu, spuščanju po jekleni vrvi, vse je bilo lepo …

Knjigo lahko naročite tukaj.
http://vseknjige.si/leposlovje/mladinsko/pustolovscina-ob-soci/

Sir Arthur Conan Doyle: SHERLOCK HOLMES: PUSTOLOVSKE ZGODBE I
Prvi del knjige Sherlock Holmes: Pustolovske zgodbe ponuja šest izjemno napetih detektivskih zgodb, med drugim tudi: Škandal na Češkem, Liga rdečelascev, Primer: Identiteta …

Knjigo lahko naročite tukaj.
http://vseknjige.si/leposlovje/sherlock-holmes-pustolovske-zgodbe-i/

Anna Casalis: MIŠEK TIP ZAMUJA
Tokrat izvemo, da je mišek Tip prav tak kot vsi drugi otroci in ne mara zgodaj vstajati. In ne mara, da drugi zamujajo … Morda se bo iz izkušenj kaj naučil.

Knjigo lahko naročite tukaj.
http://vseknjige.si/otroske-knjige/misek-tip-zamuja/

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine