30.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

VIDEO: Zadnje oddaje Beremo! Vabljeni k ogledu nove oddaje na Nova24TV! Gost: dr. Ivan Štuhec

V soboto ob 20.00 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV! Pogovarjali se bomo s teologom in publicistom dr. Ivanom Štuhecem, ki bo spregovoril o svojih knjigah in družbeno-političnem dogajanju v Sloveniji.

Ivan Janez Štuhec se je rodil leta 1953 v Celju. Maturiral je na gimnaziji Frana Miklošiča v Ljutomeru leta 1973. Na Teološki fakulteti v Ljubljani je diplomiral leta 1981, leto kasneje pa je bil posvečen v duhovnika.

Podiplomski študij je nadaljeval na Univerzi »Gregoriana« v Rimu, kjer je leta 1985 magistriral iz moralne teologije, leta 1988 pa doktoriral. Izobraževal se je tudi drugod v tujini. Do upokojitve leta 2019 je bil profesor za področje moralne teologije in družbenega nauka Cerkve na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani in na enoti v Mariboru.

Njegovo področje raziskovanja je usmerjeno predvsem v družbeno-etična vprašanja in v tej zvezi raziskovanje družbenih tokov v dvajsetem stoletju in kasneje, vloge religije v sodobnem svetu, družbenega nauka Cerkve in vzgojno-izobraževalne problematike ter v zadnjih letih medgeneracijskih vprašanj.

Leta 1997 je soustanovil Vzgojno izobraževalni zavod Antona Martina Slomška v Mariboru. Od leta 2009 do 2019 je bil strokovni direktor Zavoda. Od leta 2019 pa rektor Vikariata Antona Martina Slomška.

Med drugim je bil predsednik Mohorjeve družbe Celje, član pogajalske skupine za urejanje odnosov med državo in Cerkvijo, tajnik sinode Cerkve na Slovenskem, član Medicinsko-etične komisije pri Ministrstvu za zdravstvo Republike Slovenije, in član različnih strateških in strokovnih svetov pri ministrstvu za kulturo in ministrstvu za šolstvo.

Je član komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci, drugič član programskega sveta RTV Slovenija, član Zbora za republiko, član Evropskega združenja katoliških teologov – sekcija za Slovenijo in član več različnih mednarodnih združenj in uredništev.

Vabljeni na spletno stran www.vseknjige.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine