13.1 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Vid Karlovšek zmagovalec Festivala mlade literature Urška 2022

Piše: J. S.

Prejšnji teden je na različnih lokacijah v Slovenj Gradcu potekal Festival mlade literature Urška 2022. Pet finalistov festivala je izbral državni selektor Gregor Podlogar. Bilo so Katja Kožuh iz Škofje Loke, Ema Odra Raščan iz Ljubljane, Mojca Petaros iz Trsta, Ines Tobias iz Maribora ter Vid Karlovšek iz Kopra, ki je tudi letošnji zmagovalec.

Vseh pet finalistov so organizatorji predstavili minuli petek zvečer na zaključni prireditvi naslovom Ostaja le glas, ki je potekala v Amfiteatru Šolskega centra Slovenj Gradec, kjer so dela mladih literarnih ustvarjalcev predstavili skozi glasbo, ples, film in skozi interpretacije dijakov Gimnazije Slovenj Gradec. Na prireditvi so podelili tudi Mentorjev feferon za najboljšo protestno pesem leta 2022. Prejel ga je Dominik Lenarčič s pesmijo Ne bi poetu pustil, ki jo je posebej za festival uglasbila in aranžirala Dunja Vrhovnik. Finalisti festivala so sicer že v petek, 14. oktobra, čez dan sodelovali na literarnih matinejah z dijaki in profesorji na več lokacijah po Slovenj Gradcu, v soboto 15. oktobra, pa se je vseh pet izbranih avtorjev družilo s selektorjem na literarni delavnici. Naziv uršljan 2022 je Vid Karlovšek iz Kopra prejel na zaključni prireditvi festivala v Slovenj Gradcu, za nagrado pa mu bodo v založništvu JSKD in Revije Mentor naslednje leto izdali knjižni prvenec in ga povabili na mednarodno literarno gostovanje v tujino. Kot je povedal selektor Gregor Podlogar, ga je poezija Vida Karlovška prepričala zato, ker ima Vid poenoten in prodoren pesniški glas, torej tisto, kar je bistveno za dobro poezijo. »Karlovšek se tako s svojim pesniškim glasom suvereno uvršča v najmlajšo, prihajajočo pesniško generacijo. Najpomembneje pri tem je, da je njegova poezija že izoblikovana, posebej pa izstopa intenziven ritem njegovih pesmi, ki deluje gibko in gladko. Prepričan sem, da lahko ustvari prepričljivo in samosvojo pesniško zbirko,« je v obrazložitvi zapisal letošnji državni selektor festivala, pesnik, prevajalec in urednik Gregor Podlogar.

Med Koprom in Ljubljano

Vid Karlovšek (april 2000), je študent primerjalne književnosti in slovenistike na ljubljanski Filozofski fakulteti. Razpet je med Koprom in Ljubljano, pogosto nastopa in sodeluje pri organizaciji kulturnih dogodkov. Ukvarja se z ustvarjanjem poezije, preizkusil se je tudi v pisanju različnih recenzij in kratke proze. Vid Karlovšek je bil torej eden od petih finalistov festivala, skupaj pa se je na letošnji natečaj prijavilo kar 87 literarnih ustvarjalcev iz Slovenije in zamejstva, 20 mladih literatov in 67 mladih literarnih ustvarjalk, od tega je 49 piscev in pisk sodelovalo prvič, so sporočili iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. V okviru prireditve Urška po Urški so letošnji Urškini finalisti 20. oktobra nastopili tudi v ljubljanskem Centru za poezijo Tomaža Šalamuna.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine