13.4 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Verdijeva »Traviata« v Ljubljanski Operi

Piše: Jože Jan

V sredo, 2. februarja ob 19.00 bo v Slovenskem narodnem gledališču Opera in Balet Ljubljana predstava Verdijeve opere »La Traviata«. Ponovitev predstave bo tudi v četrtek, 3. februarja.

Danes je La Traviata ena najbolj priljubljenih oper med občinstvom in je sinonim za uspešnico. Težko je verjeti, da so jo Benečani leta 1853 na krstni uprizoritvi v Teatru Fenice izžvižgali. Uspeh je doživela leto pozneje v manjšem gledališču San Benedetto.

Libreto opere je napisal pesnik Francesco Maria Piave in je priredba »Dame s kamelijami« francoskega pisatelja Alexandra Dumasa.

V Sloveniji se je La Traviata prvič uprizorila leta 1867 v izvedbi nemškega igralskega ansambla v Deželnem gledališču v Ljubljani.

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi se je rodil leta 1813 v vasi Roncole pri Parmi. Že kot mlad fant je pokazal velik talent za glasbo. Ni bil sprejet na glasbeno akademijo, zato se je učil pri tedanjih glasbenih mojstrih. Ker je bil Milano pod avstrijsko oblastjo, se je razgledal tudi na področju klasične dunajske glasbe. Do svojega tridesetega leta je bil Verdi že širše priznan in uveljavljen skladatelj. Njegova dela so bila igrana v vseh najpomembnejših italijanskih opernih hišah. V svojem življenju je napisal vrsto popularnih oper (med drugimi Nabucco, Aida, Traviata, Macbeth, Rigoletto) in postal eden izmed najpomembnejših opernih skladateljev. Imel je izreden občutek za dramatizacijo in je bil neverjeten melodik.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine