4.7 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Verdijeva opera »Traviata« v SNG Maribor

Piše: Jože Jan

V Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 31. decembra ob 17.00 predstava Verdijeve opere Traviata.

Traviata je opera v treh dejanjih Giuseppeja Verdija. Besedilo je po romanu Dama s kamelijami Alexandra Dumasa napisal Francesco Maria Piave. Krstna predstava je bila v beneškem gledališču La Fenice 6. marca 1853.

Verdi se je z Dumasovo Damo s kamelijami spoznal v Parizu in hitro spoznal odlike besedila, predvsem njegovo človeško vsebino. Ljubezenska zgodba, ki se vrti okoli razklanosti med družbeno sprejemljivim in narekom srca, ga je tako prevzela, da je v šestih tednih opero končal.

Zaradi neprimernih kostumov, sodobne zgodbe in pevcev in občinstva, ki niso razumeli globoke resnice, ki jo je Verdi uglasbil, je opera na krstni predstavi doživela neuspeh. Vsekakor je že leto dni kasneje vstala iz pepela in kmalu obšla vse evropske operne odre. Postala je eno najbolj popularnih opusov v zgodovini opere. Prva uprizoritev na slovenskih tleh je bila v Ljubljani leta 1867.

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi se je rodil leta 1813 v vasi Roncole pri Parmi. Že kot mlad fant je pokazal velik talent za glasbo. Ni bil sprejet na glasbeno akademijo, zato se je učil pri tedanjih glasbenih mojstrih. Ker je bil Milano pod avstrijsko oblastjo, se je razgledal tudi na področju klasične dunajske glasbe. Do svojega tridesetega leta je bil Verdi že širše priznan in uveljavljen skladatelj. Njegova dela so bila igrana v vseh najpomembnejših italijanskih opernih hišah. V svojem življenju je napisal vrsto popularnih oper (med drugimi Nabucco, Aida, Traviata, Macbeth, Rigoletto) in postal eden izmed najpomembnejših opernih skladateljev. Imel je izreden občutek za dramatizacijo in je bil neverjeten melodik.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine