8.6 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

»Venice Baroque Orchestra« v Piranu

Piše: Jože Jan

V petek, 8. aprila ob 19.00 bo v Gledališču Tartini v Piranu koncert Venice Baroque Orcherstra s solistko Chouchane Siranossian.

Na programu so dela pred 330 leti v Piranu rojenega Tartinija: Simfonija za godala v D-duru, Koncert v G-duru za violino, godala in basso continuo, Koncert v d-molu za violino in basso continuo in Sonata a quattro za godala v D-duru.

Venice Baroque Orchestra je leta 1997 ustanovil čembalist, raziskovalec in dirigent Andrea Marcon in velja za enega najodličnejših orkestrov, ki se posvečajo izvajanju koncertne in operne glasbe 17. in 18. stoletja. Pri orkestru igrajo glasbeniki, ki že leta delujejo na področju stare glasbe in uporabljajo avtorske inštrumente. Orkester nameni veliko dejavnosti italijanskemu repertoarju, zlasti beneški šoli in ponovnemu odkrivanju baročne operne dediščine.

Violinistko Chouchane Siranossian uvrščajo med največje virtuoze mednarodne baročne scene. Leta 2021 je prejela mednarodno nagrado za klasično glasbo (International Classical Music Awards) za zgoščenko s posnetki Tartinijevih koncertov v izvedbi z Beneškim baročnim orkestrom. Študij violine je začela pri Tiborju Vargi v Sionu, nato pa na Conservatoire National Superieur de Musique v Lyonu. Leta 2007 je na Musikhochschule v Zurichu pridobila diplomo solistke z najvišjo odliko, nato pa se je posvetila študiju stare glasbe na salzburškem Mozarteumu. Nastopa kot solistka tako na moderni kot baročni violini. Je vodja ansambla Esperanza, ustanovljenega v Liechtensteinu leta 2015, ki je leta 2018 prejel nagrado Opus Classic.

Giuseppe Tartini se je rodil v Piranu in bil krščen v piranski stolni cerkvi sv. Jurija 8.aprila 1692. Oče Giovanni se je zaradi poslov v Piran preselil iz Firenc, v Strunjanu pa je imel veliko posest z oljčnimi nasadi, solnimi polji, ribogojnico in podeželsko vilo. Mati Caterina je bila potomka ene najstarejših plemskih družin v Piranu. Pri osemnajstih letih se je na skrivaj poročil in zbežal v Assisi, kjer se je pri frančiškanih posvetil študiju violine. Igral je v raznih gledaliških orkestrih in nastopal kot solist. Leta 1721 so ga povabili na mesto prvega violinista in koncertnega mojstra v baziliki svetega Antona v Padovi, kjer je leta 1728 ustanovil slovito violinsko šolo »La scuola delle nazioni«. Svetu je zapustil obsežen opus: okoli 130 koncertov in več kot 170 sonat. Njegovo najslavnejše delo je sonata »Vražji trilček«. Močno je tudi vplival na razvoj igranja violine: vpeljal je debelejše strune in lažji lok, izpopolnil tehniko leve roke violinske igre, utemeljil nov sistem harmonije, ki sloni na fizikalnih in matematičnih načelih ter iznašel tako imenovani »diferenčni ton«. Umrl je v Padovi leta 1770.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine